Доживотен затвор за Любомир Димитров – Гребеца

Тол такса за 55% от пътищата

Нинова и Заев подписаха споразумение за партньорство

Путин се заема с жизнения стандарт на руснаците В тв обръщение президентът обяви приоритетите за 4-ия си мандат

ЕС изрази пълната си подкрепа за френския народ след терористичното нападение

Лида, Мартин и призраците Излиза книга за приключенията на духчето Йойо

Москва: Великобритания и САЩ въвличат европейските страни в антируска кампания

Бивша плеймейтка разказа за афера с US президента Карън Макдугъл се извини на първата дама Мелания

Престолонаследникът на Саудитска Арабия ще посети България

„Омония“ съди Петев за 576 хиляди евро

Кавани вкара на Чехия с ножица (ВИДЕО)

Одобрен е проектът за ремонт на спортна зала „Сава Величков“ в Търново Обектът ще бъде обновен с 212 324 лева по „Красива България“

Кметове поискаха оръжие от МВР, министър Радев отговори: Абсурд!

Апелативният съд в Търново остави под домашен арест шефът на здравната каса в Ловеч

Кралев участва в среща за решаване на проблемите между ФИБА и Евролигата Обсъждат как да се постигне синхронизация на календарите на двете организации

Отнемат разузнаването от военния министър

Военният министър е на път да загуби правомощията си върху служба „Военна информация”. В доклада на Комисията за контрол над службите за сигурност към Народното събрание за второ четене на Законопроекта за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност е записано, че по предложение на премиера президентът назначава и освобождава ръководителите на служба „Военна информация”, както и на ДАНС, Държавна агенция „Разузнаване” и главния секретар на МВР. Независимо дали директорът на „Военна информация” е военнослужещ или цивилен служител. В момента директорът на службата се назначава и освобождава със заповед на министъра на отбраната.

„Още не сме запознати с тези предложения, но най-вероятно тази седмица ще ги обсъдим в комисия. Според мен не е важно да се отнемат правомощия, а да се дадат повече такива на началника на отбраната, тъй като той има нужда от най-бързо използване на информацията, а не премиера“. Това коментира пред „Труд“ председателят на комисията по отбрана и член на комисията за контрол на службите в НС о.р. ген. Михо Михов.

За да бъде валиден годишният план на служба „Военна информация”, няма да бъде достатъчен само подписът на министъра на отбраната. Предлага се документът да бъде подписван и от премиера. На министъра се дава право да внася в Министерския съвет годишния доклад на службата.

Предложенията, които предстоят да бъдат обсъдени, идват от депутати от ПГ на ГЕРБ. От БСП и Патриотичния фронт засега искат единствено директорът на службата да е с генералско или адмиралско звание. Само преди месец военният министър уволни директора на служба „Военна информация“ и назначи на поста Йордан Бакалов, който е цивилен. Бакалов веднага поиска 16 млн. лв. за ремонт на сградата на службата.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.