ГЕРБ ревизира изцяло промените на Москов за болниците

Между първо и второ четене ГЕРБ ще преразгледа и ревизира текст по текст промените в Закона за лечебните заведения. Това съобщи вчера за „Труд“ д-р Даниела Дариткова (ГЕРБ), която е председател на здравната комисия.

Вносител на поправките е Министерският съвет, но те са написани от екипа на здравния министър д-р Петър Москов и съдържат едни от основните реформи за сектора.

„Ще предложим сливането на психо-, онко- или кожните диспансери с местните многопрофилни болници от императивно да се запише като възможност, а съответните лечебни заведения сами да решат дали да се обединяват“, посочи д-р Дариткова. От опозицията коментираха, че по този начин ГЕРБ елегантно дава отпор на обявените от министъра промени. А в текстовете по вносител дори е записано, че ако диспансерите не се съобразят със зададеното сливане, министърът ще им отнема разрешението за дейност.

„Не сме съгласни да отпадне изискването управителят на лечебното заведение да притежава специалност по здравен мениджмънт. Ще настояваме то да остане, защото в противен случай всеки ще може да се упражнява в управлението на болниците“, коментира още д-р Дариткова. С колегите й ще доразработят и дефинициите на понятия като медицински грижи, имат забележки и по изработването на Националната здравна карта, която от догодина ще посочва с колко структури и болници в дадена област здравната каса ще сключва договор.

А както стана ясно още в началото на месеца и оповестено лично от премиера Бойко Борисов, ще отпадне цяла глава от промените, която предвижда приватизация на лечебни заведения. Текстовете, които предизвикаха шумни дебати в медицинската общност, бяха вмъкнати вечерта преди заседанието на следващата сутрин на МС и дори някои от министрите се възмутиха от подготвената изненада.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве