Ако не спрем паралелния износ, болни ще остават без лечение

Д-р СУЛТАНКА ПЕТРОВА*

Патриотичният фронт (ПФ) внесе промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина и те бяха разгледани на последното заседание на здравната комисия миналия четвъртък.

Една от целите на поправките е да се въведе т.нар. състрадателна употреба на медикаменти, които са в процес да бъдат разрешени за лечение в България. Т.е. тежко болни пациенти в терминален стадий да могат да разчитат и на лекарства, които все още не са регистрирани у нас. Вторият акцент в промените е да се осигури регулаторна рамка, която да възпре съществуващите неблагоприятни тенденции по периодични липси на лекарства, спасителни за болни с хронични и тежки заболявания заради паралелния износ (това означава, че доставени за българския пазар медикаменти се изнасят и се препродават много по-скъпо в Западна Европа - б.р.).

Палиативните (състрадателните) медицински грижи са уредени в законодателството на повечето страни - членки на ЕС. Те позволяват по изключение, при определени условия и за определени пациент да се ползват все още неразрешени за употреба медикаменти, когато терапевтичните възможности на разрешените терапии са изчерпани. Ако парламентът одобри тази възможност, и ние ще въведем още една добра практика от ЕС.
За съжаление задълбочава се тенденцията от нашия пазар да изчезват жизненоважни медикаменти. Причината е, че паралелни търговци изкупуват лекарства както на едро, така и на дребно от аптеки и болници. Преди дни подуправителят на НЗОК д-р Димитър Петров съобщи, че се проверяват десет болници, които препродават безплатни онколекарства извън страната...

Съществува голяма вероятност някои големи фармацевтични компании да спрат регистрацията на лекарства в България, какъвто случай вече имаме с ривотрил. Печалбата им от тях у нас е по-малка, отколкото загубата, в резултат на паралелен износ за по-скъпите европейски пазари.

Но най-сериозната последица е, че заради липсата на лекарства много пациенти прекъсват терапията си. Те са принудени да търсят и купуват лекарства от съседни страни на значително по-високи цени.

Точно по тези причини ПФ предложи промени, които да въведат гаранции за ограничаване на износа при строго обективни, пропорционални и подходящи мерки. Осигуряват се кратки периоди на проследяване и мониторинг на потреблението на лекарствените продукти от по три месеца, като системата се основава на задължението за текущо деклариране на наличните количества.

Уви, предложеният от нас законопроект не бе приет от комисията по здравеопазване, защото колегите от ГЕРБ гласуваха с „въздържал се” въпреки положителните становища на здравното и финансовото министерство и на пет неправителствени съсловни организации. В ПГ на ПФ оставаме с впечатление, че нашите колеги не желаят да подкрепят решаването на обществено значими проблеми в здравеопазването, които тлеят с години.

Ниe обаче ще защитаваме до последно законопроекта, с който искаме да гарантираме закрилата на българските пациенти и запазване на българския интерес.

*Д-р Петрова е депутат от Патриотичния фронт, член на комисията по здравеопазване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи