И опозицията зад Димитър Радев за шеф на БНБ

Кандидатът на ГЕРБ и Реформаторския блок (РБ) за шеф на БНБ Димитър Радев най-вероятно ще получи и подкрепа от депутати от опозицията. В БСП партийната повеля ще бъде да се гласува “шарено”, но най-много за Радев. В ДПС също обмислят да подкрепят кандидата на управляващите, но решение окончателно ще бъде взето днес преди вота, показа проверка на “Труд”. Очаква се и депутати от БДЦ да гласуват за Радев.

Изборът на гуверньор на БНБ ще бъде от 11 ч днес, а за поста се борят четирима кандидати. Освен очертаващият се като фаворит в надпреварата ще се включат и Бисер Манолов, предложен пак от РБ, Григорий Вазов, издигнат от Патриотичния фронт, и Виктор Йоцов, номиниран от АБВ. За избран ще се смята кандидатът, който получи гласовете на повече от половината присъстващи депутати.

В кулоарите на парламента върви хипотезата, че депутати от различни партии ще дадат подкрепа за Радев срещу „номинация“ за подуправител на централната банка. Сред версиите е, че Манолов е издигнат от реформаторите, за да може да се бори за този пост. Подуправител на БНБ се избира пак от парламента, но по предложения на гуверньора.

Целта на управляващите е новото ръководство на централната банка да бъде избрано с максимално широка подкрепа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини