Спира заблуждаваща реклама за снакс

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) спира “италианската” реклама на “Pizzetti”, която се излъчва по телевизиите от няколко седмици. Мотивът е, че тя заблуждава зрителите, че става въпрос за италиански продукт, докато снаксът, който се рекламира, се произвежда у нас от “Чипита България” АД.

В клипа младеж обяснява на английски, но със силен италиански акцент, вкусовите качества на продукта, имитирайки член на мафията. Рекламата трябва да се свали незабавно от ефир, но определението на КЗК за това може да се обжалва в 7-дневен срок пред ВАС, при което има две инстанции. Отделно от това подчинените на шефа на КЗК Петко Николов решават цялостно казуса за рекламата, но до произнасянето ще мине около месец.

Решението е подобно на наложената преди няколко години забрана на псевдоиталианската реклама за брускетите “Марети”, които се произвеждаха в България от “Итал фууд индъстри” АД. Тогава се стигна до съд и фирмата плати 213 000 лв. глоба, която бе потвърдена и на втора инстанция от Върховния административен съд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес