На 26 април 2019 да почерпят

Пиенето на алкохол подобрява паметта

Във Върховния административен съд е постъпила жалба срещу решението на ЦИК за избор на доставчик на машините за гласуване

Китайска база на Марс отворена за посетители Съоръжението се намира в пустинята Гоби

Местят финала за Купата през уикенда

„Медицински надзор“ започна проверка по случая с мъжа, който почина вчера пред Пета градска болница

Путин: КНДР се нуждае от гаранции за сигурност Първата среща на върха Москва-Пхенян продължи над 5 часа (обзор)

Полицията в Шри Ланка е арестувала трима души и е открила гранати в Коломбо

Милиони губи хазната от сивия сектор в строителството Не можем да вдигнем заплатите при търгове с критерий най-ниска цена, категорични са от бранша

Йозджан Дениз и Аслъ Енвер пяха в Израел

„Труд Уикенд“ – един вестник за празниците

Армията „окупира” София за 6 май Близо 1000 души набиват крак на жълтите павета на Гергьовденския парад

Данъчните провериха 1800 заможни българи Получиха информация за 51 купени автомобила в чужбина

Двама души са загинали при стрелба в Москва

Мехмед изоставен заради липса на пари (обзор) Намереното бебе в Пловдив без малко да загине на паркинг

1,3 млрд. лв. тръгват към големите градове

Над 1,3 млрд. лв. тръгват към 39 големи града в страната по новата оперативна програма “Региони в растеж” (ОПРР). Ключовото изискване е още до 31 май 2016 г. година кметствата да са заявили проекти за поне 50% от предвидените за тях пари по схемата “Изпълнение на интегрираните планове за градско възстановяване и развитие”. Това става ясно от насоки за кандидатсване по схемата, публикувани вчера на обществения портал за еврофондовете.

Крайният срок за подаването на проектите е 31 май 2019 г. Най-много средства по схемата – 410 014 803,11 лв., ще бъдат предоставени за енергийна ефективност на административни и жилищни сгради. Санирането на сградите ще се прави въз основа на обследване за енергийната ефективност. За разлика от санирането по действащата в момента национална програма за панелните блокове, тук ще се признават и мерки като подмяна на асансьорите, но само ако сградата постига най-малко клас на енергопотребление С и минимум 60% енергийно спестяване. Освен това ще се признават разходи за ремонт на покрива и на стълбищната клетка, площадките, коридорите и т.нат.

Втори по размер са парите за градска среда – 403 804 307,47 лв. Те са предвидени както и по предишната ОПРР за изграждане, реконструкция и рехабилитация на зони за обществен отдих, елементи на градската среда, улични мрежи и обществени паркинги, като всички обекти трябва да бъдат общодостъпни.

Следват парите за интегриран градски транспорт – 237,7 млн. лв. С тях може да се финансира рехабилитация на улични мрежи, тротоари и пешеходни зони, велосипедни алеи, мостове, тунели и др., а също и внедряване на автоматизирани билетни системи, подобряване на достъпността на спирките на масовия градски транспорт и довеждащата до тях инфраструктура. Ще се признават разходи и за обновяване на трамвайни линии, гнездова и контактна мрежа, обновяване на общински автогари, които не генерират приходи и др.

По схемата са заделени още 155 млн. лв. за социална среда и 165 млн. лв. за образование. По първата ще се субсидират предимно социални жилища. По перото за образование ще се финансира общински училища и детски градини.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.