Григор Димитров загуби доиграването на мача от трети кръг срещу Новак Джокович в Синсинати

МВнР: Няма данни за пострадали български граждани при тежкото наводнение в Южна Индия

СПИН мори мъжете 6 пъти повече от жените у нас Новорегистрирани са 139 представители на силния пол срещу 22 на нежния

Бербатов е сензационна опция за „Юнайтед“

Мотоциклетист е с опасност за живота след катастрофа във Варна

„Лудогорец“ губи вратар за дербито

Германия отваря вратите за чужденци Бежанците не отговарят на нуждите на Берлин

Труд Уикенд – един вестник за два дни

Пиян пациент опря ножица в гърлото на медицинска сестра в Търново Ръководството на областната болница сезира прокуратурата

САЩ изтеглят 200 милиона долара от стабилизационния фонд за Сирия

Ангела Меркел очаква сложни разговори с руския президент утре в Берлин

Оръжеен бос фалирал „Олимпик“ В Испания развивали дейност без лиценз

Организация на движението за рехабилитация на уличен канал по бул. “Арсеналски“

4,6 млн. европейци са гласували в допитването за лятното часово време

Трябва работеща добивна индустрия за да задържим младите хора

1,3 млрд. лв. тръгват към големите градове

Над 1,3 млрд. лв. тръгват към 39 големи града в страната по новата оперативна програма “Региони в растеж” (ОПРР). Ключовото изискване е още до 31 май 2016 г. година кметствата да са заявили проекти за поне 50% от предвидените за тях пари по схемата “Изпълнение на интегрираните планове за градско възстановяване и развитие”. Това става ясно от насоки за кандидатсване по схемата, публикувани вчера на обществения портал за еврофондовете.

Крайният срок за подаването на проектите е 31 май 2019 г. Най-много средства по схемата – 410 014 803,11 лв., ще бъдат предоставени за енергийна ефективност на административни и жилищни сгради. Санирането на сградите ще се прави въз основа на обследване за енергийната ефективност. За разлика от санирането по действащата в момента национална програма за панелните блокове, тук ще се признават и мерки като подмяна на асансьорите, но само ако сградата постига най-малко клас на енергопотребление С и минимум 60% енергийно спестяване. Освен това ще се признават разходи за ремонт на покрива и на стълбищната клетка, площадките, коридорите и т.нат.

Втори по размер са парите за градска среда – 403 804 307,47 лв. Те са предвидени както и по предишната ОПРР за изграждане, реконструкция и рехабилитация на зони за обществен отдих, елементи на градската среда, улични мрежи и обществени паркинги, като всички обекти трябва да бъдат общодостъпни.

Следват парите за интегриран градски транспорт – 237,7 млн. лв. С тях може да се финансира рехабилитация на улични мрежи, тротоари и пешеходни зони, велосипедни алеи, мостове, тунели и др., а също и внедряване на автоматизирани билетни системи, подобряване на достъпността на спирките на масовия градски транспорт и довеждащата до тях инфраструктура. Ще се признават разходи и за обновяване на трамвайни линии, гнездова и контактна мрежа, обновяване на общински автогари, които не генерират приходи и др.

По схемата са заделени още 155 млн. лв. за социална среда и 165 млн. лв. за образование. По първата ще се субсидират предимно социални жилища. По перото за образование ще се финансира общински училища и детски градини.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.