Цветан Цветанов: Ако президентът Радев иска да въвежда военно положение, сигурно може да го направи, но в България има правов ред

Вирус покоси деца в Станцията на МС в Слънчев бряг

Нина Добрев обяснява българския жаргон (ВИДЕО)

Затварят хотел в Бяла, работил без категоризация

Григор: Жегата помага на играта ми

Военният ни флот изпробва новите си бързоходни лодки

Премиерът Борисов изрази съболезнования за загиналите при трагичния инцидент край Генуа

Министър Николай Нанков: Две китайски компании са готови да вложат 1,5 млрд. евро в пътя Русе-Велико Търново и тунела под Шипка

Мая Манолова: Реформата в социалната система започва от 2019 г. Варненци се жалват, че общината събира данъци чрез частни съдебни изпълнители

Хиляди на колене пред иконата на Богородица на остров Тинос утре

Дърво падна и потроши две коли в центъра на София По чудо няма пострадали хора

Силни дъждове и бури от утре в Гърция

Изпълнителният председател на БСК разговаря с министъра на икономиката Емил Караниколов

Доналд Тръмп призова за твърди мерки срещу извършителите на терористичния акт в Лондон

Ван дер Сар фаворит за шеф в „Юнайтед“

Все повече българи разчитат на Европейска здравна карта

У нас все повече хора разчитат на Европейските здравни карти. Притежателят на такава карта получава същите здравни грижи като гражданите на съответната страна, съобщи БНТ.

В Районната здравноосигурителна каса в Благоевград почти двойно е нараснал броят на издадените карти в областта за последните 6 месеца в сравнение със същия период на миналата година.

За да получите Европейска здравноосигурителна карта, можете да подадете заявление в дистрибуторските клонове в цялата страна. За 15 календарни дни картата с валидност една година ще бъде готова. Ако вече имате такава карта и тя изтича, можете да подадете документи за смяна 2 седмици преди изтичането на валидността и.

Ако нямате време да чакате две седмици за издаване на Европейска здравна карта, от здравната каса могат да ви издадат и временно удостоверение.

По образец се попълва заявление за издаване на временно удостоверение, което замества европейската карта, то обаче е валидно до 2 месеца, в рамките на 24 часа се издава по наредбата, обясни Надя Механджийска, експерт РЗОК в Благоевград.

Чавдар Цонев разказа, че обикновено прибягва до този вариант, когато пътува със семейството си в чужбина: “Понякога един път в годината ходим в чужбина, не повече и си мисля, че няма смисъл да изваждам карта и да не я ползвам така да се каже”.

При внезапно постъпване в болница в много европейски страни се изисква първо да се заплати сумата за лечението, едва след това парите могат да се възстановят от здравната каса в България, обясниха експертите.

Вземайки всички оригинални документи и фактури, с които те са си заплатили помощта да дойдат в РЗОК да подадат нужните документи за възстановяване на тези разходи, които са направили в чужбина, каза още Механджийска.

От здравната каса съветват преди да заминете в чужбина да се поинтересувате кои услуги в дадената държава се покриват от здравните им каси, за да не останете изненадани, ако се наложи да заплатите непредвидени суми.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.