Все повече българи разчитат на Европейска здравна карта

У нас все повече хора разчитат на Европейските здравни карти. Притежателят на такава карта получава същите здравни грижи като гражданите на съответната страна, съобщи БНТ.

В Районната здравноосигурителна каса в Благоевград почти двойно е нараснал броят на издадените карти в областта за последните 6 месеца в сравнение със същия период на миналата година.

За да получите Европейска здравноосигурителна карта, можете да подадете заявление в дистрибуторските клонове в цялата страна. За 15 календарни дни картата с валидност една година ще бъде готова. Ако вече имате такава карта и тя изтича, можете да подадете документи за смяна 2 седмици преди изтичането на валидността и.

Ако нямате време да чакате две седмици за издаване на Европейска здравна карта, от здравната каса могат да ви издадат и временно удостоверение.

По образец се попълва заявление за издаване на временно удостоверение, което замества европейската карта, то обаче е валидно до 2 месеца, в рамките на 24 часа се издава по наредбата, обясни Надя Механджийска, експерт РЗОК в Благоевград.

Чавдар Цонев разказа, че обикновено прибягва до този вариант, когато пътува със семейството си в чужбина: “Понякога един път в годината ходим в чужбина, не повече и си мисля, че няма смисъл да изваждам карта и да не я ползвам така да се каже”.

При внезапно постъпване в болница в много европейски страни се изисква първо да се заплати сумата за лечението, едва след това парите могат да се възстановят от здравната каса в България, обясниха експертите.

Вземайки всички оригинални документи и фактури, с които те са си заплатили помощта да дойдат в РЗОК да подадат нужните документи за възстановяване на тези разходи, които са направили в чужбина, каза още Механджийска.

От здравната каса съветват преди да заминете в чужбина да се поинтересувате кои услуги в дадената държава се покриват от здравните им каси, за да не останете изненадани, ако се наложи да заплатите непредвидени суми.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини