Монтана въвежда технологии за умно управление

Негово Светейшество Патриарх Неофит е изведен от реанимация

Апелативната прокуратура във Велико Търново чества 20-годишен юбилей

Велосипедист се удари в заграждения на магистрала “Тракия”, последва верижна катастрофа между четири автомобила

Нова задна ножица преряза “Ювентус”

Каракачанов готов с реформи, които да помогнат на хората с увреждания и да спрат измамите в системата

Рефери на поправителен срещу провинилите се отбори

Митрополит Антоний: Състоянието на Патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява, но ще остане още известно време под медицинско наблюдение

Русия иска екстрадирането на свой гражданин за неплатени данъци за 24 млн. рубли

„Виваком“ погаси предсрочно облигационния си заем

Ремонтират автомагистрала “Черно море” Реконструкцията е на 2-ри километър от Варна над река Звездишка

Премиерът Борисов: Перспективата пред Западните Балкани ще позволи младите да останат в региона

Камери в кафенетата също заснели предаването на подкупа

Заседанието на КСНС при Румен Радев през обектива на “Труд”

Говорител на ЕК: Срещата в София е много важна за бъдещето на Балканите

Все повече българи разчитат на Европейска здравна карта

У нас все повече хора разчитат на Европейските здравни карти. Притежателят на такава карта получава същите здравни грижи като гражданите на съответната страна, съобщи БНТ.

В Районната здравноосигурителна каса в Благоевград почти двойно е нараснал броят на издадените карти в областта за последните 6 месеца в сравнение със същия период на миналата година.

За да получите Европейска здравноосигурителна карта, можете да подадете заявление в дистрибуторските клонове в цялата страна. За 15 календарни дни картата с валидност една година ще бъде готова. Ако вече имате такава карта и тя изтича, можете да подадете документи за смяна 2 седмици преди изтичането на валидността и.

Ако нямате време да чакате две седмици за издаване на Европейска здравна карта, от здравната каса могат да ви издадат и временно удостоверение.

По образец се попълва заявление за издаване на временно удостоверение, което замества европейската карта, то обаче е валидно до 2 месеца, в рамките на 24 часа се издава по наредбата, обясни Надя Механджийска, експерт РЗОК в Благоевград.

Чавдар Цонев разказа, че обикновено прибягва до този вариант, когато пътува със семейството си в чужбина: “Понякога един път в годината ходим в чужбина, не повече и си мисля, че няма смисъл да изваждам карта и да не я ползвам така да се каже”.

При внезапно постъпване в болница в много европейски страни се изисква първо да се заплати сумата за лечението, едва след това парите могат да се възстановят от здравната каса в България, обясниха експертите.

Вземайки всички оригинални документи и фактури, с които те са си заплатили помощта да дойдат в РЗОК да подадат нужните документи за възстановяване на тези разходи, които са направили в чужбина, каза още Механджийска.

От здравната каса съветват преди да заминете в чужбина да се поинтересувате кои услуги в дадената държава се покриват от здравните им каси, за да не останете изненадани, ако се наложи да заплатите непредвидени суми.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.