BBC: Най-тежката битка на Ципрас тепърва предстои

Гръцкият премиер Алексис Ципрас е изправен пред тежка битка в опит да спечели подкрепата на коалиционните партньори за третото спасително предложение от лидерите на еврозоната, информира BBC. Четири закона трябва да бъдат прокарани в парламента в Атина до сряда, включително тези за пенсиите и данъците.

Ако сделката между Гърция и кредиторите не се осъществи, банките в страната ще рухнат и южната ни съседка може да бъде принудена на пусне еврозоната. Спасителният план зависи изцяло от това дали гръцкият парламент ще приеме договорените реформи - включително вдигане на данъците и либерализиране на пазара на труда. Това трябва се случи до утре.

Финансовите министри от всички 28 страни членки на ЕС ще се съберат тази сутрин в Брюксел, за да обсъдят ситуацията в Гърция. А в Атина предстои съвещание на депутатите от СИРИЗА и коалиционните им партньори от партия "Независими гърци".

Гърция вече пропусна да изплати на международния валутен фонд задължения от 450 милиона евро. Плащането трябваше да се случи до снощи. 1,5 милиарда евро Атина трябваше да плати на 30 юни към МФВ, което също не стана, за да може Гърция да се превърне в първата индустриализирана страна с натрупани задължения към Фонда.

В същото време профсъюзът на гръцките държавни служители призова за 24-часова стачка в сряда като израз на несъгласие с договорените условия с еврозоната. Това ще е първата стачка в рамките на шестмесечното управление на премиера Алексис Ципрас и неговата СИРИЗА.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят