Красен Станчев: Новото ръководство на БНБ ще върне доверието в институцията

Новото ръководство на БНБ ще върне доверието в институцията. Това прогнозира пред „Фокус“ икономистът Красен Станчев. Според него и тези, и други кандидати биха могли да направят това, защото наследството не е чак толкова лошо, колкото обществото мисли.

„Възстановяването на доверието и стабилизирането на банковата система, включително членството в Европейския банков съюз, така наречените стрес-тестове ще покажат, че банковата система не е нещо изолирано, не е остров в спокойно море. Банковата система много зависи от общата нагласа на политиците, които по някакъв начин създават условията, в които функционира икономиката. „Мога да кажа по-подробно за някои неща, които не са добри в законодателната програма на този парламент, които могат да дестабилизират банковата система. Най-общо казано това са законопроектите, които усилват правата на длъжниците, които променят Гражданския процесуален кодекс и които се опитват да въведат нова система на фалит на физически лица“, каза още експертът.

Красен Станчев коментира още, че за покачването на доверието в банковия надзор, това, което може да се направи, е по-стриктно наблюдение на независимия подуправител по банковия надзор. „Радикални промени в структурата на банката не са необходими“, категоричен бе Станчев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес