Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 24 април 2019

„Хемус” задминава Плевен след 3 години (обзор)

Сантра стана телевизионна водеща

Велико Търново домакинства националната дискусия „Общини БГ 2030“

Валентин Николов: В близко време ще бъдат прекратени договорите с американските централи в „Марица-изток“

Родител 1 и 2 в бланките за забавачка в София (обзор) Полетата бяха променени отново на “майка” и “баща”

Лютви Местан трябва да внесе гаранция от 10 000 лева до 25 април

ГЕРБ отстъпиха за адвокатските доноси

Проф. Румен Гечев: Проблемът на днешното управление не е в 10 или 30 апартамента, а че има милиардни загуби от нереализираните проекти

Рибари ще стават туроператори Турски сафрид по 7 лв. килото заля пазара

Вебер ще спира „Северен поток 2”

Нова партия ще агитира за „оставане” в ЕС

Заемите за граждани с нов рекорден ръст Опитите на БНБ да охлади кредитирането засега не дават резултат

В 46 общини връщат пари от данък сгради Може да приспадат от други задължения

Путин и Ким Чен-ун ще се срещнат на 25 април във Владивосток

Адемов: Има пряка връзка между ръста на безработицата и ръста на инвалидните пенсии

Има пряка връзка между ръста на безработицата и ръста на инвалидните пенсии. Това коментира за Фокус Хасан Адемов, депутат от ДПС и председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика в парламента. Според него най-значителна е връзката в посока увеличаване на инвалидните пенсии при увеличаването на възрастта за пенсиониране и на стаж.

„Хората, които са имали някакви болежки, но не са минавали през ТЕЛК комисия, в момента, в който са останали безработни или не отговарят на условията за пенсиониране, решават да се обърнат към медицинските експерти за нетрудоспособност. Това са част от причините за промените, но има и други причини. За да се говори за злоупотребите, трябва да има достатъчно информация и достатъчно факти за тях“, коментира още Адемов. Според него обаче очевидно има и такива хора, които са злоупотребили.

„Мерките, които се взимат през последните години, дават надежда, че някои от параметрите на медицинската експертиза могат да бъдат подобрени”, каза още Адемов. Той допълни, че броят на социалните пенсии за инвалидност са повече от броя на пенсиите на хора в трудоспособна възраст. Хасан Адемов коментира, че е актуална дискусията да се промени коренно медицинската експертиза, като се раздели на две части – медицинска и такава с медико-социален характер. „Целта е хората, които имат достатъчна работоспособност, да могат да се реализират на пазара на труда и да получават доходи от труд, вместо да взимат инвалидна пенсия”, обясни Адемов. „Важно е да се определя остатъчната работоспособност и хората, които са инвалиди, да имат възможност да намерят някаква реализация на трудовия пазар”, каза още Хасан Адемов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.