Адемов: Има пряка връзка между ръста на безработицата и ръста на инвалидните пенсии

Има пряка връзка между ръста на безработицата и ръста на инвалидните пенсии. Това коментира за Фокус Хасан Адемов, депутат от ДПС и председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика в парламента. Според него най-значителна е връзката в посока увеличаване на инвалидните пенсии при увеличаването на възрастта за пенсиониране и на стаж.

„Хората, които са имали някакви болежки, но не са минавали през ТЕЛК комисия, в момента, в който са останали безработни или не отговарят на условията за пенсиониране, решават да се обърнат към медицинските експерти за нетрудоспособност. Това са част от причините за промените, но има и други причини. За да се говори за злоупотребите, трябва да има достатъчно информация и достатъчно факти за тях“, коментира още Адемов. Според него обаче очевидно има и такива хора, които са злоупотребили.

„Мерките, които се взимат през последните години, дават надежда, че някои от параметрите на медицинската експертиза могат да бъдат подобрени”, каза още Адемов. Той допълни, че броят на социалните пенсии за инвалидност са повече от броя на пенсиите на хора в трудоспособна възраст. Хасан Адемов коментира, че е актуална дискусията да се промени коренно медицинската експертиза, като се раздели на две части – медицинска и такава с медико-социален характер. „Целта е хората, които имат достатъчна работоспособност, да могат да се реализират на пазара на труда и да получават доходи от труд, вместо да взимат инвалидна пенсия”, обясни Адемов. „Важно е да се определя остатъчната работоспособност и хората, които са инвалиди, да имат възможност да намерят някаква реализация на трудовия пазар”, каза още Хасан Адемов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини