Четин Казак: „Протестна мрежа” е радикалното крило на Реформаторския блок

„Протестна мрежа е радикалното крило на Реформаторския блок. Те я вкарват в действие, когато не могат да се справят с проблемите. Това е група за уличен натиск, а проблемите на съдебната система трябва да се решават на политическата сцена, а не на улицата”.

Това заяви депутатът от ДПС Четин Казак в студиото на БНТ по повод на съдебната реформа, конституционните промени, исканата оставка на главния прокурор Сотир Цацаров и предстоящите по този повод протести днес.

Протев действията на „Протестна мрежа” се обяви и депутатът от БСП Чавдар Георгиев. „Ако тези протести са организирани от „Протестна мрежа”, аз не ги подкрепям, тъй като те не са почтени и искрени”, заяви той, но допълни, че прокуратурата не се справя с борбата с организираната престъпност и че има рестарт на „мутризацията” на обществения терен.

Шефът на правната парламентарна комисия Данаил Кирилов пък заяви, че в основата на всички проблеми на съдебната власт, включително и за гнилите и здравите ябълки, е кариерното развитие, а с реформата се цели да не се „назначават синове и дъщери и да се капсулира системата, а нея да влязат млади съдии и прокурори”, които да работят съвестно.

В продължилите 30 минути дебати по БНТ представителите на ДПС и БСП останаха твърдо на позициите си, че няма да подкрепят конституционните промени, които според тях целят единствено промяна на Висшия съдебен съвет с цел овладяването на съдебната власт, докато Димитър Делчев от Реформаторския блок отстояваше твърдо предлаганата от Христо Иванов реформа.

Това даде основание на Четин Казак да заяви, че една малка фракция, каквато е РБ, е решила да си възвърна влиянието върху цялата система, възползвайки се от властовите си позиции.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини