Кметът на Ботевград обвини прокуратурата в преследване

Кметът на Ботевград Георги Георгиев отхвърли обвиненията на прокуратурата, че е нарушил Закона за местното самоуправление, тъй като е бил управител и съдружник в търговско дружество, докато е бил кмет.

"Аз съм убеден, че срещу мен се извършва преследване", заяви Георгиев пред Нова телевизия.

В понеделник прокуратурата поиска предсрочното прекратяване на пълномощията на кмета.

Дружеството не работело от 2003 г., каза Георгиев и добави, че общинската избирателна комисия е отказала да го отстрани, въпреки искането на прокуратурата, след като е установила, че законът е спазен.

"В Ботевград работят повече от 15 строителни фирми, но нямаме нито един сключен договор, без да са спазени изискванията на Закона за обществените поръчки. Имотите на моето семейство се проверяват от една година. Всички имоти, включително на сина ми са закупени законно", добави той.

През юни кметът на Ботевград бе отведен принудително в Софийската градска прокуратура. Срещу него се прави проверка за длъжностни престъпления, свързани с провеждане на обществени поръчки и сключени договори за наем.

Георгиев се е кандидатирал като кандидат за кмет от БСП, НДСВ и за последно - ГЕРБ. През май лидерът Бойко Борисов обяви, че партията няма да го подкрепи за нов мандат и Георгиев подаде оставка от изпълнителната комисия.

Георгиев обяви, че ще участва и на следващите местни избори и вече имал подкрепата на няколко партии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони