Български и полски археолози от 56 години проучват древноримския град Нове

Българо-полската археологическа експедиция за 56-та поредна година проучва древноримския град Нове край Свищов. "Неслучайно това е най-добре проученият лагер от римската епоха не само по Долния Дунав, но и в цялата Римска империя", казват изследователите.

Началото на разкопките поставя експедицията от Познанския университе с ръководител д-р Анджей Биернацки по нов догорор за 5 г. Секторът, избран от полските археолози е западно от Епископския комплекс от V-VI век, който сега е отлично експониран. Има данни за съществуването на внушителна по начин на градеж представителна постройка, синхронна по време на функциониране с огромните терми, намиращи се под основите на Епископията през II-III век. Задачата на екипа ще бъде разкриването на плана на обществената сграда и нейните функции. Разкопките ще продължат до средата на август.

Втори полски екип под ръководството на проф. Пьотър Дичек от Варшавския университет ще започне работа в началото на идния месец. От 4 г професърът и млади аспиранти проучват сградите в централната част на лагера, източно от щаба на легиона. Комплексът е до една от главните улици на лагера, която свързва източната със западната порта. "Тук са били разположени казармените постройки, в които са битували войниците от I кохорта на I Италийски легион, както и офицерското жилище. През миналия сезон в този сектор бяха открити едни от най-интересните находки, намирани до сега. Това са три бронзови статуетки, истински шедьоври на античната пластика", обясни археоложката от Велико Търново доц.Павлина Владкова.

Третият полски екип с ръководител проф. Тадеуш Сарновски и студенти от варшавския университет, изпълнява научна програма, свързана с укрепителната система на лагера и ще работи през целия август. Целта е да бъдат разкрити и документирани различни участъци по крепостните стени на ранноримския и късноримския лагер, като на моменти се налага и повторното разчистване и ново заснемане на проучвани участъци през миналия век. Предстои изготвянето на точен и прецизен план на лагера през различните етапи на неговото съществуване.

В Нове ще работят и два български екипа - от Националния археологически институт с музей при БАН начело с доц. Евгения Генчева, която е и главен научен ръководител на цялата експедиция и от Регионален исторически музей във Велико Търново с ръководител доц. Павлина Владкова. "Ще бъде изследван участък при западната порта на лагера, който ще даде информация както за нейните строителни периоди, така и за двете улици, които преминават от тук - едната покрай вътрешната страна на крепостната стена на лагера, а другата, централната, водеща към източната порта, където е частично разкрита", уточнява доц.Владкова.

След цялостното проучване следва експониране, което ще направи възможна връзката между резиденцията извън крепостните стени през портата към вече проучената военна болница, както и към сега експонираните принципии и Епископска базилика.

За работата на българския екип са осигурени 15 000 лв от Министерството на културата. "Сумата е крайно недостатъчна за пълноценни разкопки. Работата ще бъде намалена, защото от тези пари трябва да бъдат заделени средства и за консервационно-реставрационни дейности, както и за почистването на терена преди началото на проучванията", коментират археолозите.

Двете археоложки обаче не са отчаяни от тази ситуация, защото през дългите години на работа на обекта е имало години без нито лев държавно финансиране и пак са успявали да продължат проучванията и да имат великолепни научни резултати. "Нове е сред най-представителните обекти от римската епоха не само в България, но по целия Дунавски лимес, получил признание в европейския научен свят. Надяваме се, че ще бъде оценен и от министерските чиновници, които няма да се впечатляват от измислици, легенди, вампири и крепости във всеки град, село и паланка, а ще започнат да различават истинското и стойностното културно наследство от бутафорията", заявяват учените.

РИМ-Велико Търново

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура