На 20 юли 2018 да почерпят

Автоиндустрията в САЩ призова Тръмп да не налага мита върху вноса на коли

Муслин и Янкович отпадат като вариант за „Левски“

1700 незаети места останаха в софийските гимназии

Новият британски министър за Брекзит иска по-интензивни преговори с ЕС

Творчески терминал „България – Израел” Този нов културен формат е продължение на фестивала „Българска душа на Святата земя”

Кнесетът прие спорен закон, даващ право на самоопределение само на евреите

Погазват се правата на психично болните

Учени регистрираха нова сеизмична активност край вулкана Етна

Сменяме валидните винетки с електронни Общините искат 20% от таксите

Борисов пред „Известия“: Влизането на Турция в ЕС в момента е невъзможно

Нараства броят на заразените със Западнонилски вирус в Гърция

Избили на сляпо животните в Странджа Не е установен дори щамът на болестта

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 20 юли 2018

Румяна Милова, дирекция „Паркиране и мобилност“ пред „Труд“: Въвеждаме нощен служебен абонамент за „синя зона“ в София Центърът за градска мобилност ще осигури патрул и паяк

Български и полски археолози от 56 години проучват древноримския град Нове

Българо-полската археологическа експедиция за 56-та поредна година проучва древноримския град Нове край Свищов. „Неслучайно това е най-добре проученият лагер от римската епоха не само по Долния Дунав, но и в цялата Римска империя“, казват изследователите.

Началото на разкопките поставя експедицията от Познанския университе с ръководител д-р Анджей Биернацки по нов догорор за 5 г. Секторът, избран от полските археолози е западно от Епископския комплекс от V-VI век, който сега е отлично експониран. Има данни за съществуването на внушителна по начин на градеж представителна постройка, синхронна по време на функциониране с огромните терми, намиращи се под основите на Епископията през II-III век. Задачата на екипа ще бъде разкриването на плана на обществената сграда и нейните функции. Разкопките ще продължат до средата на август.

Втори полски екип под ръководството на проф. Пьотър Дичек от Варшавския университет ще започне работа в началото на идния месец. От 4 г професърът и млади аспиранти проучват сградите в централната част на лагера, източно от щаба на легиона. Комплексът е до една от главните улици на лагера, която свързва източната със западната порта. „Тук са били разположени казармените постройки, в които са битували войниците от I кохорта на I Италийски легион, както и офицерското жилище. През миналия сезон в този сектор бяха открити едни от най-интересните находки, намирани до сега. Това са три бронзови статуетки, истински шедьоври на античната пластика“, обясни археоложката от Велико Търново доц.Павлина Владкова.

Третият полски екип с ръководител проф. Тадеуш Сарновски и студенти от варшавския университет, изпълнява научна програма, свързана с укрепителната система на лагера и ще работи през целия август. Целта е да бъдат разкрити и документирани различни участъци по крепостните стени на ранноримския и късноримския лагер, като на моменти се налага и повторното разчистване и ново заснемане на проучвани участъци през миналия век. Предстои изготвянето на точен и прецизен план на лагера през различните етапи на неговото съществуване.

В Нове ще работят и два български екипа – от Националния археологически институт с музей при БАН начело с доц. Евгения Генчева, която е и главен научен ръководител на цялата експедиция и от Регионален исторически музей във Велико Търново с ръководител доц. Павлина Владкова. „Ще бъде изследван участък при западната порта на лагера, който ще даде информация както за нейните строителни периоди, така и за двете улици, които преминават от тук – едната покрай вътрешната страна на крепостната стена на лагера, а другата, централната, водеща към източната порта, където е частично разкрита“, уточнява доц.Владкова.

След цялостното проучване следва експониране, което ще направи възможна връзката между резиденцията извън крепостните стени през портата към вече проучената военна болница, както и към сега експонираните принципии и Епископска базилика.

За работата на българския екип са осигурени 15 000 лв от Министерството на културата. „Сумата е крайно недостатъчна за пълноценни разкопки. Работата ще бъде намалена, защото от тези пари трябва да бъдат заделени средства и за консервационно-реставрационни дейности, както и за почистването на терена преди началото на проучванията“, коментират археолозите.

Двете археоложки обаче не са отчаяни от тази ситуация, защото през дългите години на работа на обекта е имало години без нито лев държавно финансиране и пак са успявали да продължат проучванията и да имат великолепни научни резултати. „Нове е сред най-представителните обекти от римската епоха не само в България, но по целия Дунавски лимес, получил признание в европейския научен свят. Надяваме се, че ще бъде оценен и от министерските чиновници, които няма да се впечатляват от измислици, легенди, вампири и крепости във всеки град, село и паланка, а ще започнат да различават истинското и стойностното културно наследство от бутафорията“, заявяват учените.

РИМ-Велико Търново

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.