Местан: Няма да подкрепим кандидатите на БНБ, които нямат доблестта да обявят и екипа си от подуправители

ДПС няма да подкрепи нито един кандидат за управител на БНБ, който няма доблестта да обяви и екипа си от подуправители. Това каза от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Лютви Местан, който направи процедурно предложение кандидатите за управител на БНБ да представят и екипа от подуправители, с който ще работят, предаде Агенция "Фокус".

"Всеки кандидат за управител на БНБ трябва да каже в какъв екип от подуправители ще управлява банката в следващия мандат. Единствено управителят може да ги номинира, екипът с който възнамерява да управлява всъщност следва да бъде важен ориентир за парламентарните групи кой да бъде подкрепен и кой не. В противен случай ДПС няма да подкрепи нито един кандидат, който няма доблестта да обяви и екипът подуправители, с които възнамерява да управлява през мандата, който по закон му се отрежда", категоричен бе Местан.

По думите му, това е част от прозрачността на този избор. "Той е невъзможен без екипа, с който ще работи бъдещия управител. Поемате тежка отговорност в противен случай, тъй като си имате мнозинство, за да го приемете", добави Местан.

Предложението му обаче не бе прието и при първото, и при второто гласуване. "За" бяха 91 депутати, "против" 40, а 55 се въздържаха. След гласуването Местан заяви, че туко-що се е дискредитирал изборът за управител на БНБ. "Какво по-прозрачно да изберем управител, който преди избора си да заяви в какъв екип ще работи. Подуправителите са автономни и единствено управителят може да го номинира. Искаме прегласуване, в противен случай създавате впечатление за договорки. Не ви прави чест", подчерта Местан. След прегласуването и неприемането на процедурното предложение, парламентарната група на ДПС напусна пленарната зала.

Янаки Стоилов от БСП направи също процедурно предложение, като поиска след дискусията кандидатите за управител на БНБ да могат да отговарят на въпроси. Народните представители подкрепиха това предложение с 86 гласа "за", 10 "против" и 68 "въздържали се".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини