Намаляват тежестта на водата в домакинските бюджети

Христо Николов

Тежестта на питейната вода в домакинските бюджети ще бъде намалена. Това е част от реформата във водния сектор, обяви регионалният министър Лиляна Павлова по време на дискусията „Деветте пътя към еврофондовете“, организирана от „Труд“, „24 часа“ и КРИБ.

В момента при изчисляване на цената на водата Комисията за енергийно и водно регулиране не допуска тя да надвишава 4% от средния доход на домакинствата в съответната област по данни на НСИ. Павлова съобщи, че новият праг ще се намали на 2,5%.4870097

До 2020 г. по оперативна програма „Околна среда“ са предвидени 2 млрд. лв. за инвестиции във водната инфраструктура. Те обаче ще се отпуснат само след реформиране на водния сектор. Получатели на парите ще са новите водни асоциации, които се формират на регионален принцип. До момента са регистрирани 15 такива асоциации, като първата е в Смолян. Още този месец ще бъде обявен търг за избор на консултант, който да изготви регионално прединвестиционно проучване за родопската област. Тези планове ще покажат какви точно и колко инвестиции са нужни на ВиК сектора по области. Те ще се изготвят през 2016-2017 г., а реално средства за сектора ще се инвестират най-рано през 2018 г., предупреди Павлова.

Според проучване на Световната банка са необходими 11,5 млрд. лв. инвестиции в българския ВиК сектор. Затова министерството подготвя нов подход – създаване на фонд чрез публично-частно партньорство с начален капитал примерно от 200 млн. лв., чрез който ще се привличат частни инвестиции във ВиК инфраструктурата, каза още Павлова.

Гледай на живо събитието ТУК!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес