Гърция иска милиарди евро от Германия

Петя Аврамова: От 15 май започва тестването на тол системата

Около 200 000 пчели на Нотр Дам оцелели въпреки огнения ад

Йорданка Фандъкова: Работим за осигуряване на качествени работни места, за да задържаме младите в града

Отново мръсна клевета срещу България “Репортери без граници” калят страната ни под диктовката на българските соросоиди

Арестуваха адвоката на българина Серафим Райчев

Романтика и оспорвано състезание тази вечер в „Hell’s Kitchen“

Султанатът на Оман се отказа от исковете си срещу България заради КТБ

Проф. Пламен Киров: Лозан Панов ще бъде удовлетворен, само ако той посочи главния прокурор

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 19 април 2019

Според разследването на Робърт Мълър няма координация между кампанията на Тръмп и Русия

Инвеститорите доволни от ниските данъци и заплати България става 12-та в света по производство на коли, ако “Фолксваген” направи завод

Сани Жекова слиза от сноуборда

Туба Бююкюстюн не се отказва от актьорството Този сезон обаче няма да се снима в сериали

Куриери докладват на НАП онлайн търговците

Намаляват тежестта на водата в домакинските бюджети

Христо Николов

Тежестта на питейната вода в домакинските бюджети ще бъде намалена. Това е част от реформата във водния сектор, обяви регионалният министър Лиляна Павлова по време на дискусията „Деветте пътя към еврофондовете“, организирана от „Труд“, „24 часа“ и КРИБ.

Изтеглете безплатно приложението Деветте пътя към еврофондовете

В момента при изчисляване на цената на водата Комисията за енергийно и водно регулиране не допуска тя да надвишава 4% от средния доход на домакинствата в съответната област по данни на НСИ. Павлова съобщи, че новият праг ще се намали на 2,5%.4870097

До 2020 г. по оперативна програма „Околна среда“ са предвидени 2 млрд. лв. за инвестиции във водната инфраструктура. Те обаче ще се отпуснат само след реформиране на водния сектор. Получатели на парите ще са новите водни асоциации, които се формират на регионален принцип. До момента са регистрирани 15 такива асоциации, като първата е в Смолян. Още този месец ще бъде обявен търг за избор на консултант, който да изготви регионално прединвестиционно проучване за родопската област. Тези планове ще покажат какви точно и колко инвестиции са нужни на ВиК сектора по области. Те ще се изготвят през 2016-2017 г., а реално средства за сектора ще се инвестират най-рано през 2018 г., предупреди Павлова.

Според проучване на Световната банка са необходими 11,5 млрд. лв. инвестиции в българския ВиК сектор. Затова министерството подготвя нов подход – създаване на фонд чрез публично-частно партньорство с начален капитал примерно от 200 млн. лв., чрез който ще се привличат частни инвестиции във ВиК инфраструктурата, каза още Павлова.

Гледай на живо събитието ТУК!

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.