Бойко Борисов: Болни сме и заради липсата на пречиствателни станции

Виктор Иванов

„Гордея се с построените вече пречиствателните станции, досега всичката тази смрад се изливаше в морето и реките. Неслучайно сме най-болната нация. Хранене, пиене, околна среда и ето ти болестите. В момента от 56 пречиствателни станции, 35 са абсолютно готови. Вижте тези във Варна, в Поморие. Досега какво е било, 2 млн. пътници има само бургарското летище, а то е без пречиствателни станции“, заяви премиерът Бойко Борисов на дебата „Деветте пътя към еврофондовете: Околна среда“, организиран от „24 часа, „Труд“ и КРИБ.

Премиерът изтъкна и борбата чрез еврофондовете да се подобри управлението на отпадъците и чистотата на въздуха. „Реформа е да направиш нещо лошо и неефективно, да е добро за хората“, заяви Борисов. Заради това в екологията се правят реформи, обясни премиерът. Той похвали всички правителства, включително и това на Пламен Орешарски, че не са спрели да работят за подобряване на околната среда.

„Помните преди 10 години какво беше. Боклуците се хвърляха в деретата, заводите бълваха цветни пушеци. Само затварянето на Кремиковци и изчистването на София от пушеците в цветовете на дъгата, каква реформа беше. И държавата не загуби нищо, само спря да подържа един губещ завод“, каза още Борисов.

„Няма по-голяма подкрепа за бизнеса и здравето на хората от това да са ти чисти водите, въздуха, да ти е чиста природата“, изтъкна премиерът.

Министър-председателят благодари на археолозите и еколозите за подобрената работа с тях при големите инфраструктурни проекти. „Помните преди тръгнахме и ние и еколозите остро, но сега вече си знаем урока, питаме ги и строим. Иначе спомняте ли си заради блатните кокичета, Лиляна Павлова с гумени ботуши взе и ги премести. Не сме погубили нито едно цветенце. С 1 г. забавихме Хемус, за да изгнездят щъркелите. 5-6 млн. лв. по памет повече дадохме за Струма заради водния дърдавец, да се разхожда. Минахме с мост, колкото бул. „Брюксел“. ,Не се шегувам, наистина благодарим на еколозите за твърдостта, правихме тунели за мечки, за вълци и мрежи за птичките“, каза още Борисов.

87,5% вече е усвояемостта на парите за екология от предния програмен период, каза премиерът.

Гледай на живо събитието ТУК!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес