Борисов: Всяка партия с ВиК шеф? Няма да го бъде

Христо Николов

12 области към момента нямат шанс да получат финансиране по ОП „Околна среда“, защото не са структурирали регионални ВиК асоциации с 1 ВиК оператор, които ще са получател на средствата, съобщи регионалният министър Лиляна Павлова на дискусията „Деветте пътя към еврофондовете“. Тя изброи Велико Търново, Габрово, София област, в които има по 2 ВиК оператори, а региони като Благоевград, Разград и Кюстендил имат по 3-4 и повече.

Гледайте събитието на живо ТУК

Според експерти причината е в липсата на постигнато съгласие между местните власти на територията на съответния регион. „Всяка партия иска да има шеф на ВиК. Това няма да го бъде“, категоричен бе премиерът Бойко Борисов в коментара си за реформата във водния сектор.

„Обръщам се към кметовете и ВиК шефовете – септември трябва да имаме по едно водно дружество. Всичко останало са дребни игрички и не ме интересува дали са от ГЕРБ, реформатори или други. Иначе Брюксел няма да ни даде тези пари.

Ще отделим здравото и само 16-те (вече готовите водни асоциации) ще получат парите. Другите да се обясняват защо не получават. Или вървите по правия път, или пара няма да видите. Не съм го измислил аз, а Брюксел. Брюксел дава милиарди, а всички останали дават акъл, ама пари не дават“, каза още премиерът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес