Над 90% от телефонните измами се извършват по една схема

Стотици протестираха в Македония срещу промяната на името

Вълк нападна 74-годишна жена, подплашена крава я спаси

Путин и Ердоган се срещат в Истанбул за началото на сухопътната част от „Турски поток“

Силен трус в Северна Гърция, усетиха го и в Македония

Доналд Тръмп оцени работата си с „шест плюс“

Йорданка Фандъкова: Трима души са потърсили подслон тази нощ Имаме готовност да приемаме и бездомни хора в кризисните центрове, заяви столичният кмет

Автобус пропадна в канавка край Севлиево, пътниците се разминаха с уплаха

Жълт код за дъжд и сняг в цялата страна

Трус от 2.9 по Рихтер разлюля Благоевград

56 снегорина работят в момента в София, всички снегопочистващи машини са били на терен през нощта

Днес е рано, утре е късно Табута и клишета падат като домино

На 19 ноември 2018 да почерпят

Откриха откраднат през 2012 г. шедьовър на Пикасо в Румъния

Мей: Оставка няма да улесни Брекзит Призивите за оттеглянето на премиерката не стихват

Ето какво смята да прави Димитър Радев като шеф на БНБ

130 депутати избраха днес Димитър Радев за гуверньор на БНБ. Мандатът му е 6 години.

Концепцията на Радев съдържа три основни направления: незабавни мерки; стратегически цели; и институционално развитие, припомня Фокус.

Незабавните приоритети са продиктувани до голяма степен от събитията през последната година, свързани основно с кризата с Корпоративна търговска банка. Според Радев приоритетна задача в сферата на банковия надзор е изпълнението на пакет от мерки за неговото реформиране и развитие. Този пакет ще се основава преди всичко на оценка за съответствието на нашите надзорни практики с Базелските принципи за ефективен банков надзор, които се приемат за международен стандарт в тази сфера.

Според Радев кризата с Корпоративна търговска банка ясно е показала, че липсват надеждни, нормативно установени инструменти за възстановяване и преструктуриране на банки. В този смисъл най-важната непосредствена стъпка в тази сфера е приемането на Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции, чийто проект вече се обсъжда в Народното събрание.

За Радев е необходим и преглед на активите на търговските банки. Възстановяването на доверието в банковия надзор и банковата система на страната минава през задълбочена оценка на състоянието на финансовия ни сектор. Най-важната непосредствена задача в това отношение е прегледът за качеството на активите на търговските банки и провеждането на стрес тест на банковата система на основата на резултатите от този преглед.

При представянето на концепцията си в бюджета комисия той е очертал условно три етапа в план – график, към който смята да се придържа: а) подготвителен (до края на м. октомври 2015 г.), включващ: изготвяне на задание и избор на консултант на БНБ и принципи за определяне на независими одитори и оценители, които да бъдат наети от търговските банки; и определяне на обхвата и методологията на прегледа с участието на външния консултант на БНБ; б) същински (до края на м. май 2016 г.), включващ: прегледа на качеството на активите; и анализ на данните и изготвяне на предварителен доклад; и в) заключителен (до края на м. юли 2016 г.), включващ: комуникация с банките относно резултатите от прегледа, включително по отношение на потенциален капиталов недостиг; изготвяне на окончателен доклад и публично оповестяване; и провеждане на стрес-тест на банковата система на база на резултатите от прегледа на активите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.