Ето какво смята да прави Димитър Радев като шеф на БНБ

130 депутати избраха днес Димитър Радев за гуверньор на БНБ. Мандатът му е 6 години.

Концепцията на Радев съдържа три основни направления: незабавни мерки; стратегически цели; и институционално развитие, припомня Фокус.

Незабавните приоритети са продиктувани до голяма степен от събитията през последната година, свързани основно с кризата с Корпоративна търговска банка. Според Радев приоритетна задача в сферата на банковия надзор е изпълнението на пакет от мерки за неговото реформиране и развитие. Този пакет ще се основава преди всичко на оценка за съответствието на нашите надзорни практики с Базелските принципи за ефективен банков надзор, които се приемат за международен стандарт в тази сфера.

Според Радев кризата с Корпоративна търговска банка ясно е показала, че липсват надеждни, нормативно установени инструменти за възстановяване и преструктуриране на банки. В този смисъл най-важната непосредствена стъпка в тази сфера е приемането на Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции, чийто проект вече се обсъжда в Народното събрание.

За Радев е необходим и преглед на активите на търговските банки. Възстановяването на доверието в банковия надзор и банковата система на страната минава през задълбочена оценка на състоянието на финансовия ни сектор. Най-важната непосредствена задача в това отношение е прегледът за качеството на активите на търговските банки и провеждането на стрес тест на банковата система на основата на резултатите от този преглед.

При представянето на концепцията си в бюджета комисия той е очертал условно три етапа в план - график, към който смята да се придържа: а) подготвителен (до края на м. октомври 2015 г.), включващ: изготвяне на задание и избор на консултант на БНБ и принципи за определяне на независими одитори и оценители, които да бъдат наети от търговските банки; и определяне на обхвата и методологията на прегледа с участието на външния консултант на БНБ; б) същински (до края на м. май 2016 г.), включващ: прегледа на качеството на активите; и анализ на данните и изготвяне на предварителен доклад; и в) заключителен (до края на м. юли 2016 г.), включващ: комуникация с банките относно резултатите от прегледа, включително по отношение на потенциален капиталов недостиг; изготвяне на окончателен доклад и публично оповестяване; и провеждане на стрес-тест на банковата система на база на резултатите от прегледа на активите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини