Бургазлии събраха близо 20 хил. лв. за паметника на Калата

Близо 20 000 лв. са дарили бургазлии за изработката на пластиката, която увековечава емблематичния български актьор Георги Калоянчев-Калата. Това стана ясно на провелата се днес пресконференция, съобщава Дарик.

Специални гости на официалното откриване в събота, 18-ти юли, ще бъдат съпругата на Калоянчев - Валя, както и синовете му Ивайло и Явор. Поканени са най-близките сподвижници на Калоянчев - актьорите Никола Анастасов и Славчо Пеев, театралната половинка на Калата - Стоянка Мутафова. Сред поканените е и председателят на Съюза на артистите в България - Христо Мутафчиев.

"За нас най-важното бе участието на бургазлии, които припознаха кампанията като своя. Съвсем скоро едно малко момче, дарило средства за паметника, ме срещна по улицата и ме попита кога ще го открием. Това ме трогна и развълнува. Всички културни институции, популярни музиканти и хора на изкуството подкрепиха каузата", каза Йорданка Ананиева, зам.-кмет по култура и образование в община Бургас.

На 14 юли 2014 беше сформиран Инициативният комитет за събиране на средства за скулптура на Георги Калоянчев. Година по-късно кампанията е пред своя успешен финал.

Успоредно с откриването на паметника бургазлии и гости на града ще могат да разгледат откритата експозиция "Георги Калончев бушува яростен и безпощаден като седмото изкуство".

Материалите са предоставени от Съюза на артистите в България и ще бъдат позиционирани в парковата алея до Летния театър.

Скулптурата на Калоянчев ще бъде открита в 20.00 часа на 18 юли с вълнуващ спектакъл по режисура на директора на ДТ "Адриана Будевска" - Борислав Чакринов. Веднага след това присъстващите ще се насладят на любимата постановка "Г-н Ганьо Балкански" - от 21.00 часа в Летния театър.

В главната роля ще видим сина му Ивайло Калоянчев. Входът е свободен.

"Идеята ни беше да създадем творба, достойна за великия актьор. Скулптурата на Калоянчев е реалистична, актьорът е в естествен ръст. На мястото ще бъде поставена и допълнителна информция, за да се чете от бъдещите поколения" - заяви Георги Николчев, председател на Обществен дарителски фонд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини