Лиляна Павлова: Очакваме проектът за изграждане на Ларгото да приключи в срок

Има всички предпоставки проектът за изграждане на Античния културно-комуникационен комплекс "Сердика" да се реализира в срок и сме уверени, че това ще се случи. Това заяви днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя, заедно с министъра на културата Вежди Рашидов и кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, инспектираха изпълнението на заключителния етап на проекта.

Министърът предупреди, че срокът на Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г., от която с 15.5 млн. лв. се финансира обектът, приключва в края на годината и средствата по нея трябва да бъдат разплатени. „Наистина има много работа. Срокът задължително трябва да бъде спазен, не може да бъде удължаван под никаква форма и с никакъв аргумент. Ако изпълнителят не го направи, дейностите ще останат за негова сметка или за сметка на възложителя“, коментира Павлова. Разчитам на пълната мобилизация на екипа, допълни тя.

В случай на необходимост, има възможност за препроектиране, стига дейностите да не нарушават визията или реализацията на проекта. Това е въпрос на технология и авторско решение, обясни още министърът.

Лиляна Павлова благодари на нейния колега Вежди Рашидов за форсираната работата по проекта и за бързо реализираната процедура за избор на изпълнител след двегодишния период, през който проектът е бил „блатясал“.

Цялостната реконструкция на Ларгото, която предвижда да бъдат експонирани и консервирани разкритите археологически находки при строежа на метростанцията до ЦУМ, се очаква да завърши в края на м. октомври 2015 г. С реализацията на проекта, който се финансира по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013, в нашата столица ще имаме най-големия музей на открито. Заключителният етап на проекта "Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика" предвижда благоустрояването на зоната на площад "Независимост" и на зоната под бул. "Мария Луиза" с обща площ 8 000 кв. м.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини