Договорът на Гърция с Брюксел влезе в парламента в Атина

Законопроектът с мерките, приети в Брюксел, е представен и в парламента в Гърция.

Парламентът трябва да одобри реформа на ДДС и промените в данъчното облагане на земеделските производители и корпорациите. Очаква се представените днес мерки да бъдат одобрени в сряда вечерта.

Спорният законопроект, който съдържа реформи в ДДС и други данъци, е създал голямо напрежение в СИРИЗА, съобщава БГНЕС.

Глава 1 от законопроекта ратифицира решението за срещата на върха, глава 2 включва редица реформи и интервенции в данъчното облагане, а третата глава съдържа мерки за осигуровки, включително и мерки за ограничаване на ранното пенсиониране.

Сред мерките, включени в законопроекта е дебатираната реформа за ДДС. Според нея лекарствата, книгите, билетите за театър ще бъдат облагани с 6%, водата, енергията и хотелите ще подлежат на данък от 13%, докато всички преработени храни, транспортни услуги, ресторанти, кетъринг, медицински услуги и всички други продукти и услуги, ще бъдат облагани със ставка от 23%.

Скандалният законопроект премахва облекченията за островите в Егейско море, но отдалечените острови ще се радват на отстъпката до 2016 г.

Финансово-уязвимите жители на острова трябва да получат подкрепа в доходите. Други данъчни реформи и промени в законопроекта са:

Със задна дата повишаване на данъка солидарност от 1 януари 2015 г., от 0,7% до 0,8% в зависимост от дохода на данъкоплатеца

- Увеличаване на данък лукс от 10% до 13%

- Увеличаване на данъчната ставка на земеделските стопани от 13% на 26%

- Премахването на субсидиите за горивата в земеделието

- Въвеждане на по-строги критерии за идентифициране като професионални земеделски производители

- Увеличаване на корпоративния данък от 26% на 28%

- Увеличаване на авансовото плащане на корпоративен данък до 100%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят