Билд: Ципрас се готви за оставка

Поради рязката промяна по време на преговорите с лидерите от Еврозоната гръцкият премиер е изправен пред бунт в собствената си партия СИРИЗА. Той дори обсъжда и варианта за оставка, пише "Билд", цитиран от БГНЕС.

"Билд" прогнозира, че оставката на Ципрас може да стане в края на тази седмица.

Гръцкият премиер в момента е изправен пред тежката битка за получаване на подкрепа от коалиционните си партньори за постигнатото споразумение с лидерите от еврозоната за спасяването на Гърция.

Министърът на енергетиката Панайотис Лафазанис, който представлява лявото крило в СИРИЗА определи като неприемливо споразумението с еврозоната. Според него "този договор унищожава мандата на народа и достойното "не" на гражданите по време на референдума на 5-ти юли".

От общо 149-те депутати от парламентарната група на СИРИЗА, 30 от тях, които са от крайното ляво крило на формацията, вече обърнаха гръб на Алексис Ципрас поради неговите отстъпки пред международните кредитори.

Според източниците на "Билд" утре Алексис Ципрас, заедно с представителите на опозицията ще приеме в парламента законодателните промени и след това неговото правителство ще подаде оставка. По този начин той ще отвори пътя за сформирането на експертно-техническо правителство, което ще ръководи страната до провеждането на нови предсрочни парламентарни избори.

"По този начин Ципрас няма да се нагърби сам да изпълнява непопулярните мерки за съкращаване на разходите", пише още германското издание и прогнозира повече шансове за Ципрас при евентуални избори на есен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят