Поверителен доклад на МВФ: Гръцките дългови проблеми са по-тежки от прогнозите

Гърция ще се нуждае от по-голямо опрощаване на дълга от това, за което еврозоната се е подготвила заради последствията, които събитията през последните две седмици са имали за икономиката и банките, предаде Ройтерс, позовавайки се на поверителен доклад на МВФ, съобщава Фокус.

Новият анализ за дълга на Гърция е бил изпратен на еврозоната в понеделник вечерта часове след като Атина и останалите страни от валутния съюз се споразумяха за започване на преговори по третия помощен план за страната на стойност 86 милиарда евро в замяна на строги икономии и структурни реформи.

„Силното влошаване на устойчивостта на дълга ще изисква намаляване на задълженията, и то в мащаб, който ще надвиши значително размера, който в момента се обсъжда и който бе предложен от Европейския механизъм за стабилност“, се казва в документа.

Европейските страни ще трябва да дадат на Гърция 30-годишен гратисен период за обслужването на дълга й към ЕС, включително за новите заеми, и силно удължаване на периода за изплащане. В противен случай ЕС ще трябва да дава пари на Атина всяка година или да приеме „силно предварително опрощаване“ на заемите си към страната, се казва в доклада.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят