Задължават Топалов да играе на Световна купа

Веселин Топалов бе задължен да играе за Световната купа по шахмат в Баку, а той не планираше такова участие. Според регламента на Международната федерация (ФИДЕ) обаче, ако един шахматист иска да играе в турнира на претендентите за определяне на съперника за световната титла на Магнус Карлсен, трябва да участва или във веригата Гран при, или в Световната купа. Топалов отказа първото състезание и така ще замине за Азербайджан.

„Целта е Веско да се класира за претендентския турнир и той ще го направи по рейтинг, но такива са правилата и ще бъде в Баку - разясни стратегията Силвио Данаилов, мениджърът на Топалов. - В претендентския турнир двама влизат по личния си коефициент. Взема се всеки месец ЕЛО-то на шахматистите и се прави среден коефициент за цялата година, който за Веско е далеч над конкурентите му.“

В Баку от 10 септември ще спорят 128 състезатели на директна елиминация, сред тях е и Иван Чепаринов. Първите двама в крайното класиране вземат квоти за турнира на претендентите догодина, който все още не се знае къде ще бъде. В него ще участват 8 гросмайстори, като вече се класираха американците Хикару Накамура и Фабиано Каруана от Гран при, Вишванатан Ананд като загубил предишния двубой за титлата срещу Карлсен, домакините имат право на един свой представител и остават по двама от Баку и по рейтинг.

Следващото участие на Топалов е на турнир в Сейнт Луис (САЩ) от 21 август - втори кръг от новосъздадената верига. Веско направи удар на първия в Ставангер, като спечели победата и излезе трети в световната ранглиста.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт