Чужденци са фаворити на рали „България“

Най-авторитетното ни автомобилно състезание рали „България“ ще стартира в петък с 23 екипажа, от които 5 чуждестранни. С номер едно ще потегли турчинът Мурат Бостанджъ с „Форд Фиеста R5“, като основен негов конкурент за титлата е Рашид Ал Кетби (Дубай) със същия автомобил. Битка за тройката се очаква да водят още Гурал Еркан (Турция) и Георги Василев - и двамата с „Мицубиши Лансер ево 9“.

„Навсякъде и във всички среди винаги има някакви проблеми - заяви директорът на състезанието Георги Янакиев-младши. - Нашият екип с помощта на Министерството на младежта и спорта и най-вече на министър Красен Кралев успя да ги преодолее и рали „България“ да го има.“

Странно официалната пресконференция на ралито не бе уважена от президента на Българската федерация по автомобилен спорт (БФАС) Радослав Козлеков. На въпрос защо е така Янакиев дипломатично отговори, че той е представител на БФАС, а Козлеков имал други дела за вършене.

В 46-ото издание на състезанието пилотите ще изминат обща дистанция от 512,21 км, от които 195,91 км са специалните етапи. Началото е със скоростна отсечка в Самоков, която се очаква да е голяма атракция за зрителите. В тази връзка организаторите отново апелираха към хората да спазват мерките за безопасност, за да се избегнат трагични случаи.

Купите на призьорите ще бъдат с надписи от едната страна „В памет на Георги Янакиев“ - емблематичния дългогодишен шеф на БФАС и на СБА, а от другата - „В памет на Тодор Славов“, елитния ни пилот, загинал наскоро при катастрофа на рали „Твърдица“.

В памет на Янакиев ще има Купа „Георги Янакиев“ за автомобили извън хомологация, а ралито е и втори кръг от едномарковия шампионат Hyundai Racing Trophy.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт