5400 кв. м трикольор разпъват за Роженския събор

5400 кв. м трикольор разпъват за основната от четирите сцени на Роженския събор, който ще се открие в петък. През проявите на най-големия събор в Родопите от петък до неделя се очаква да преминат над 200 хиляди души от цялата страна.

Всички бази за настаняване в областта, Смолян, Чепеларе, Девин, Златоград и Асеновград вече са резервирани за събора, пълен е и палатковия лагер от 40 декара на самите поляни", съобщи организаторът, председателят на сдружение "Рожен - наследство в бъдещето" Симеон Караколев.

Вход и паркинг на събора няма да се плаща, заявиха организаторите. Край поляните са организирани паркинги за около 5 000 автомобила. Заради очаквания голям наплив от хора от полицията апелираха предвижването да става с организирания за събитието транспорт с автобуси от Смолян и Чепеларе.

В откриването ще участват кукери, 400 гайдари, ансамбъл "Родопа", музикантите и танцьорите на музикалното училище в Широка лъка, Космическите гласове на България, а Валя Балканска и гайдарят Петър Янев ще пеят заедно с две момиченца и двама гайдари.

Съборът се провежда под патронажа на президента Росен Плевнелиев, който ще бъде на сцената заедно с дипломати.

В надпяването и надиграването ще участват над 8 000 изпълнители, които ще се изявяват по сцените до 2 часа през нощта в трите дни на събора. За изхранването на множеството ще се грижат 15 ресторанта, сред които и един гръцки.

"Забранили сме на поляните да звучи друго освен българска народна музика. Всички ресторанти и търговци са предупредени и ако някой си позволи да пусне друга музика - ще му бъде спрян тока", заяви Караколев.

На поляните ще има изложение на 300 животни от 30 породи, а над 200 кучета ще участват в международно изложение на българско овчарско куче. Ще се покаже производството на сирене и мляко как се е правило преди 5 века и как се прави сега с мобилни мандри. Ути Бъчваров ще готви с местен майстор родопски ястия, на поляните ще се изявят и звездите от "Мастер шеф". Ще има ревю на автентични носии и модерни тоалети с народни шевици, надиграване, нестинарско шоу, детска творилница, изложение на 65 занаятчии и др. За охраната на събитието ще се грижат 8 мобилни екипи на организаторите, а на смолянските полицаи ще помагат и от жандармерията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл