На 20 април 2018 да почерпят

Лекар, обвинен за смъртта на поп певеца Принс, ще плати 30 000 долара глоба

Изявление на президента Румен Радев след заседание на КСНС на тема „Актуални рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки“

Корнелия Нинова: Предложих в модернизацията на армията да се включат Българската отбранителна индустрия и бизнеса

Прессекретариатът на президента срещу Цветан Цветанов: Прокарвал ли е Радев становище срещу НАТО на КСНС

Министър Красимир Каракачанов: Очакваме над 130 млн. лева за отбрана до 2019 г.

Пентагонът: Сирийското правителство запазва ограничена възможност за химическо нападение в бъдеще

Пази ни армия без хора и техника Войникът получава по-ниска заплата от шофьор в градския транспорт

Иракчанка опита да влезе в Румъния с чужд британски паспорт, закупен в България

Пишат как се започва бизнес Въвеждат електронни обществени поръчки

Министър Ангелкова: Това лято очакваме значителен растеж на чуждестранните туристи

ЦСКА в кубчето на Рубик

Мутри изнудили баба да пренася кокаин Банда от 7 врачани вече е зад решетките, един от тях бил беглец от правосъдието

„Трансформации“-те на Благой Иванов

Вижте акцентите от броя на “Труд” в петък, 20 април 2018

„Доурде”, или изкуството да бъдеш любезен

Преди няколко години малката ми тогава дъщеря се върна от училище и ме попита какво означава „любезно”. Сигурна бях, че сме употребявали тази дума вкъщи и се учудих, че не я знае, затова я попитах откъде я е чула. „Ми от “Отечество любезно, как хубаво си ти – отговори ми тя. – Ама нали отечеството не може да говори, как тогава поетът е разбрал, че е любезно?”

В контекста на малко поостарелия български език от Възраждането и след Освобождението думата любезно се е употребявала и в смисъл на любимо, уважаемо, ценено и скъпо. Днес това значение не съществува, но всъщност сетете се кога за последен път сте употребили тази дума, за да окачествите някого у нас! Аз лично поне през последната година никого не съм определила като „любезен”. Нито като „учтив”.

Любезността като качество

Да си любезен всъщност е умение, което се учи, никой не се ражда просто любезен. Това е качество, създадено, описано и усъвършенствано в процеса на цивилизоване на човека. Любезността не е лицемерие – тя е уважение към непознатия друг човек, към неговия произход, интереси, качества, статут и всичко останало, без те обаче непременно да са ни известни. Любезността не може да е избирателна: “Ще съм усмихнат, приятен и с чувство за хумор само към определени хора, от които имам интерес, а пък към останалите ще съм съм си аз – пълен бурсук!” Тя има уникалната способност не само да показва отношението ни към другите хора, но и по този начин да дава информация за самите нас като възпитани хора. Освен всичко друго тя е един от най-простите и лесно усвоими трикове на добрия бизнес контакт.

Любезността

в бизнеса

Сигурна съм, че сте имали много такива случаи. Влизате в скъп магазин, продавачката ви оглежда от глава до пети и по някакъв неин си критерий решава, че не сте платежоспособен клиент и просто си разглеждате. Та преценява ви тя като недоходоносен и започва да гледа през вас, да си цъка в телефона, да се мотае или просто да не ви обръща внимание. Когато се опитате да я ангажирате по някакъв начин с въпрос или с коментар, тя, видимо недоволна, че й губите времето, може и да се дотътри да ви проговори, но това ще е с такова усилие, че чак вие ще се изпотите от него. Тя е обидена на живота, че стои в този магазин, а не на някоя яхта в обятията на Брад Пит примерно, а пък вие сте част от виновниците за тази несправедливост и затова хич няма и да ви “любезничи”! С полупроцедено “доурде” (“добър ден”, изказано с много нежелание), общо взето, ни посрещат навсякъде – в държавната администрация, в супермаркета, съседите във входа, шефовете, че дори и колегите. Всички са сърдити, сериозни, намусени, недоволни и съответно нелюбезни.

В английската бизнес традиция любезността е едно от най-важните качества и една от най-препоръчваните стратегии. Каквото и да се случва, всеки уважаващ себе си британски бизнесмен не бива да си изпуска нервите и да излиза от добрия тон. Поздравът е задължителен заедно с усмивка, а да попиташ “Как сте днес?” е правило. Както е правило и да отговориш, че си чудесно, най-малкото добре! Защото просто никой не очаква от вас да признавате, че сте зле и по този начин да стоварите напрежение върху човека отсреща. Любезността се състои в това да предизвикаш другите да се отпуснат, да ги накараш да повярват, че в този момент те са най-важното, което се случва, и ти ще се погрижиш този миг да продължи. Тя предотвратява разгръщане на конфликти, защото когато някой посочва грешките ти по възможно най-любезния начин, няма за какво да скачаш и да се сърдиш. А говоренето в учтива форма – на “вие”, психологически поставя бариера между общуващите, която не им позволява да слязат в нивото на общуване. Казано направо, по-вероятно е да наречете някого “глупак”, когато му говорите на “ти”.

Десет правила

които любезно ви предоставяме

1. Задължително поздравявайте ясно и от сърце. “Добър ден”, “Здравейте” и “Радвам се да ви видя” са изрази, които отварят врати.

2. Усмихвайте се и гледайте хората в очите.

3. Не ласкайте излишно и не изпадайте в онази зона на общуване, която неофициално наричаме “мазнене”. Да си любезен не означава да лъжеш и да правиш комплименти.

4. Показвайте на хората, с които сте, че се интересувате само от тях в момента. Не си гледайте часовника, слушайте, не прекъсвайте, питайте, когато нещо не ви е ясно или сте забравили нечие име или подробност от разговора.

5. Не изпадайте в прекалени въпроси относно лични неща. Това не е любезност – то е любопитство.

6. Винаги предлагайте нещо освежително на гостите си – вода, кафе, друго безалкохолно, напитка.

7. Настанявайте гостите си там, където е най-доброто място според вас, или там, където те предпочетат. Погрижете се да им е удобно и добре.

8. Когато сте на гости, винаги питайте, когато се налага да нарушите домашния или офисния ред, да притесните някого, да се преместите, да пушите, да използвате телефон или каквото и да е друго.

9. Любезността изисква да бъдете точни. Ако смятате да откажете покана, обадете се навреме, пратете съобщение или официално писмо, чрез които да благодарите и да съобщите, че поради друг ангажимент няма да можете да споделите събитието. Не е нужно да обяснявате какъв е другият ангажимент – това никого е бива да интересува.

10. Любезността е качество, което има своите различия според националността, културата и традициите на един регион. За да не настъпите нейните местни принципи, преди да пътувате някъде или да се срещате с партньори от непознати за вас страни, осведомете се какви са нейните конкретни кодове там. В Испания например не е нелюбезно да ти говорят веднага на “ти” дори на неофициално място. В арабските страни може да ви питат много и подробно за здравето и обучението на децата ви, но пък вие по никакъв начин не трябва да питате “добре ли е съпругата ви” например, защото този въпрос се счита за неучтив – разбира се, че е добре, какво да й е?! В Русия част от любезното гостоприемство включва и едни на екс изпити 50 грама водка дори и в бизнес среда. Ако искате да ги откажете, предупредете още преди срещата, че не пиете по принцип или че в момента сте на антибиотик. Въпрос на любезност от ваша страна е да го направите ПРЕДИ самата среща, защото там вече е наистина нелюбезно да не ги гаврътнете.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.