На 25 май 2018 да почерпят

Раздадоха наградите “Аскеер 2018” За цялостен принос в развитието на театралното изкуство отличиха Васил Михайлов

Хазал от “Черната перла” не крие новата си любов Актрисата Ханде Ерчел твърди, че славата не я е променила

100-годишна сграда се срути в Аржентина и уби трима

Николас Мадуро се закле за втория си мандат като президент на Венецуела

Макрон и Путин се срещнаха в Константиновския дворец край Санкт Петербург

Връчват наградите “Аскеер” за постижения в театралното изкуство

Григор Димитров започва с мач срещу Виктор Троицки на “Ролан Гарос” Рафаел Надал среща Александър Долгополов на старта на турнира в Париж

Борисов на приема в Рим: Народите на България и Република Македония са още по-близки

Абитуриентите от училището на Теодосий Спасов се сбогуваха с концерт

Започнаха абитуриентските балове в Благоевград

“Свободна книжарница” на празника в Сливен

Доналд Тръмп: Въоръжените ни сили са в готовност, ако Ким Чен-ун предприеме “безразсъдни действия”

24 май в женския затвор в Сливен: Изложба за Хаджи Димитър и Стефан Караджа

Двоен поклон пред гроба на Свети Кирил Премиерът Борисов и македонският му колега Зоран Заев заедно почетоха паметта и делото на светите братя Кирил и Методий в базиликата „Сан Клементе”

60 милиона лева дойдоха авансово

ЕК преведе авансово на страната 60 млн. лева, за да започне изпълнението на новата оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС), съобщи екоминистър Ивелина Василева по време на дебата „Деветте пътя към еврофондовете: Околна среда“, организиран от „Труд“, „24 часа“ и КРИБ..

„Ресурсът на новата оперативна програма е 3,5 млрд. лв. От тях за сектор „Води“ ще бъдат разпределени 2,34 млрд. лв., а за „Отпадъци“ – 562 млн. лв.“, обясни Василева.

Останалите приоритетни оси на програмата са: „Натура 2000 и Биоразнообразие“ – 198 млн. лв., „Превенция и управление на риска от наводнения и свлачища“ – 153 млн. лв., „Подобряване качеството на атмосферния въздух“ – 115 млн. лв., и „Техническа помощ“ – 92 млн. лв.

В новата програма акцентът при финансиране на проекти във водния сектор ще бъде изискването те да са разработени на регионален принцип. Освен това бенефициенти по тази ос ще бъдат ВиК асоциациите с консолидирани ВиК оператори, т.е. там, където в една област има само един ВиК оператор.
„Ще можем да усвоим финансиране и за възстановяване на асфалтовата настилка –

Нещо, което беше отчетено като необходимост при реализирането на предходни проекти“, добави Василева. Сред основните цели на ОПОС е постигане на по-големи количества отпадъци, които подлежат на предварителна преработка и повторна употреба. Новост е и че по оста за биоразнообразие ще се поддържа единствено мрежата „Натура 2000“.

„Новост е и подпомагането на дейностите за превенции и риск от наводнения и свлачища“, каза Василева. Сред целите на новата програма е и ограничаване нивата на фини прахови частици във въздуха в близо 30 населени места в страната.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.