60 милиона лева дойдоха авансово

ЕК преведе авансово на страната 60 млн. лева, за да започне изпълнението на новата оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС), съобщи екоминистър Ивелина Василева по време на дебата „Деветте пътя към еврофондовете: Околна среда“, организиран от „Труд“, „24 часа“ и КРИБ..

„Ресурсът на новата оперативна програма е 3,5 млрд. лв. От тях за сектор „Води“ ще бъдат разпределени 2,34 млрд. лв., а за „Отпадъци“ - 562 млн. лв.“, обясни Василева.

Останалите приоритетни оси на програмата са: „Натура 2000 и Биоразнообразие“ - 198 млн. лв., „Превенция и управление на риска от наводнения и свлачища“ - 153 млн. лв., „Подобряване качеството на атмосферния въздух“ - 115 млн. лв., и „Техническа помощ“ - 92 млн. лв.

В новата програма акцентът при финансиране на проекти във водния сектор ще бъде изискването те да са разработени на регионален принцип. Освен това бенефициенти по тази ос ще бъдат ВиК асоциациите с консолидирани ВиК оператори, т.е. там, където в една област има само един ВиК оператор.
„Ще можем да усвоим финансиране и за възстановяване на асфалтовата настилка -

Нещо, което беше отчетено като необходимост при реализирането на предходни проекти“, добави Василева. Сред основните цели на ОПОС е постигане на по-големи количества отпадъци, които подлежат на предварителна преработка и повторна употреба. Новост е и че по оста за биоразнообразие ще се поддържа единствено мрежата „Натура 2000“.

„Новост е и подпомагането на дейностите за превенции и риск от наводнения и свлачища“, каза Василева. Сред целите на новата програма е и ограничаване нивата на фини прахови частици във въздуха в близо 30 населени места в страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес