МВнР: Постепенно се нормализира трафикът към Турция на ГКПП „Капъкуле“

Осъдиха руската шпионка Мария Бутина на 18 месеца затвор

Кон препуска в насрещното по магистрала „Хемус“ (ВИДЕО)

Проверяват сигнал за замърсяване на река Тунджа Според очевидци в голям участък водата се е покрила с пяна и се е усещала задушлива миризма.

Катастрофа край Козлодуй, моторист загина на място

Иранската държавна телевизия забрани временно еквивалента на „Стани богат“

Самолет на руската авиокомпания „Аерофлот“ кацна аварийно в Рига Аварията е вследствие на сблъсък с птица, няма пострадали пътници

Интензивен е трафикът на магистрала „Струма“ Най-натоварено е движението край Благоевград

Тръмп: Ценя помощта на Русия и на Китай по севернокорейския въпрос

Водата в Генерал Тошево е замърсена с пестициди

Местан завежда дело за клевета срещу прокуратурата Той отрече да е виновен за катастрофата край село Загорско, при която загина 6-месечно бебе

„Отмъстителите: Краят” се готви да чупи рекорди

АПИ: Шофьорите да не използват аварийната лента по автомагистралите за по-бързо придвижване

Рамуш Харадинай предлага забрана за сръбски официални лица в Косово

Еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова: Независимостта на съдебната система е под заплаха в страни като България, Унгария, Полша и Румъния

60 милиона лева дойдоха авансово

ЕК преведе авансово на страната 60 млн. лева, за да започне изпълнението на новата оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС), съобщи екоминистър Ивелина Василева по време на дебата „Деветте пътя към еврофондовете: Околна среда“, организиран от „Труд“, „24 часа“ и КРИБ..

„Ресурсът на новата оперативна програма е 3,5 млрд. лв. От тях за сектор „Води“ ще бъдат разпределени 2,34 млрд. лв., а за „Отпадъци“ – 562 млн. лв.“, обясни Василева.

Останалите приоритетни оси на програмата са: „Натура 2000 и Биоразнообразие“ – 198 млн. лв., „Превенция и управление на риска от наводнения и свлачища“ – 153 млн. лв., „Подобряване качеството на атмосферния въздух“ – 115 млн. лв., и „Техническа помощ“ – 92 млн. лв.

В новата програма акцентът при финансиране на проекти във водния сектор ще бъде изискването те да са разработени на регионален принцип. Освен това бенефициенти по тази ос ще бъдат ВиК асоциациите с консолидирани ВиК оператори, т.е. там, където в една област има само един ВиК оператор.
„Ще можем да усвоим финансиране и за възстановяване на асфалтовата настилка –

Нещо, което беше отчетено като необходимост при реализирането на предходни проекти“, добави Василева. Сред основните цели на ОПОС е постигане на по-големи количества отпадъци, които подлежат на предварителна преработка и повторна употреба. Новост е и че по оста за биоразнообразие ще се поддържа единствено мрежата „Натура 2000“.

„Новост е и подпомагането на дейностите за превенции и риск от наводнения и свлачища“, каза Василева. Сред целите на новата програма е и ограничаване нивата на фини прахови частици във въздуха в близо 30 населени места в страната.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.