Моу се превръща в бедствие

Стоян Александров с две обвинения за банкови сделки без разрешение

Полицията задържа четирима иманяри Предотвратена е незаконната продажба на ценни монети

Побой между работници в кравеферма завърши със счупена ръка

Будни боляри искат да издигнат паметник на цар Ивайло, закрит мост над Янтра и да позлатят кубетата на Патриаршията в Търново Трите проекта ще струват общо около 12 млн. лева

Трусът събори комин в Садово, заподозряха го за ВиК авария

Изправят пред Темида син, пребил майка си Мъжът нарушил заповед за защита срещу домашно насилие

Съдят ученик за търговия с наркотици Съученик издал деветокласника наркопласьор

Президентът Румен Радев назначи проф. Венцислав Мутафчийски за шеф на ВМА

Тръмп предложи учителите да бъдат въоръжавани

Нинова: Отговорните за кражбите от оградата да бъдат наказани

Софийският градски съд пусна предсрочно от затвора мъжа, който уби с джипа си 6-годишно дете в Панагюрище Решението ще бъде обжалвано

Жена се оплака, че е отвлечена и изнасилена Лекари не откриха следи от насилие

Корея похарчи над 220 000 долара за тридневната визита на сестрата на Ким Чен-ун

Малките старозагорски математици спечелиха 11 медала в Тайланд

Сметките за вода – по-ниски след реформата

Тежестта на питейната вода в домакинските бюджети ще бъде намалена. Това е част от реформата във водния сектор, обяви регионалният министър Лиляна Павлова по време на дискусията „Деветте пътя към еврофондовете: Околна среда“, организирана от „Труд“, „24 часа“ и КРИБ.

В момента при изчисляване на цената на водата Комисията за енергийно и водно регулиране не допуска средната сметка за вода във всяка област да надвишава 4% от средния доход на домакинствата в съответната област. Данни за доходите се вземат от тримесечните статистики на НСИ за приходите и разходите на домакинствата. Павлова съобщи, че новият праг ще се намали на 2,5%.

Намаляването на този праг се предлага не само защото цената на водата трябва да е социално поносима, но и защото при подготовката на финансовите анализи ВиК дружествата като бъдещи бенефициенти, които ще трябва да съфинансират инвестициите, ще може да направят това при нисък праг на поносимост. Така те ще могат да получат по-висок процент безвъзмездна помощ от еврофондовете.

След извършването на водната реформа, първият регулаторен период за цените на водата ще започне да тече от 1 януари 2017 г., съобщи още министър Павлова. Този период е едногодишен, т.е. чак след изтичането му съответното ВиК дружество ще има право да поиска корекция на цената. Водните цени по-нататък ще се определят също всяка година по веднъж.

12 области без пари за ВиК

12 области в България към момента са заплашени да останат без никакви инвестиции във ВиК сектора, защото не са структурирали регионални ВиК асоциации с 1 оператор на мрежата, съобщи регионалният министър Лиляна Павлова. Това са областите Благоевград, Пазарджик, Разград, Търговище, Хасково, Кюстендил, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Монтана, Плевен и София област. В тях има по повече от 2 ВиК оператори, а някъде са и по 3-4.

До 2020 г. по оперативна програма „Околна среда“ са предвидени 2 млрд. лв. за инвестиции във водната инфраструктура. Те обаче ще се отпуснат само на новите водни асоциации. До момента са регистрирани 15 такива, като първата е в Смолян. Още този месец ще бъде обявен търг за избор на консултант, който да изготви регионално прединвестиционно проучване за родопската област.

„Всяка партия иска да има шеф на ВиК. Това няма да го бъде“, категоричен бе премиерът Бойко Борисов в коментара си за реформата във водния сектор. „Обръщам се към кметовете и ВиК шефовете – септември трябва да имаме по едно водно дружество. Всичко останало са дребни игрички и не ме интересува дали са от ГЕРБ, реформатори или други. Иначе Брюксел няма да ни даде тези пари“, каза Борисов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете