Националистите в Турция казаха "не" на коалиция с партията на Давутоглу

Турският премиер Ахмед Давутоглу заяви вчера, че Партията на националистическото действие (ПНД) отказва да коалира с неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), предаде АФП.

След изборите на 7 юни ПСР изгуби мнозинството си и има 258 депутати в 550-местния меджлис, кемалистката Народно-републиканска партия (НРП) е със 132, националистическата ПНД и прокюрдската Демократичната партия на народите (ДПН) - по 80.

Давутоглу заяви след разговори с лидера на ПНД Девлет Бахчели, че националистите предпочитат да останат в опозиция. Премиерът обаче не изключи нови преговори с ПНД.

Анализатори смятат, че коалиция на проислямистката ПСР и ПНД е най-вероятна заради близката консервативна база на избирателите им. В понеделник Давутоглу разговаря с лидера на НРП Кълъчдароглу, а днес има консултации с лидерите на прокюрдската ДПН.

Междувременно конституционният съд анулира закона за затваряне на частните образователни центрове, много от които са ръководени от организацията "Хизмет" на намиращия се в САЩ ислямски духовник Фетула Гюлен, който е противник на Ердоган.

Решението бе взето след жалба на НРП. Частните школи са много популярни - те са около 3800 и в тях се обучават над 1,2 млн. ученици за влизане в колежи и университети.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят