Очакват се 300 000 повече туристи на морето

Близо 300 000 туристи повече ще имаме това лято спрямо миналото, но независимо от това приходите от сезона ще са по-ниски, прогнозира Румен Драганов, шеф на Института за анализи и оценки в туризма. Според него цените у нас са четири пъти по-ниски от Гърция.

“Този месец средната заетост по Черноморието ще достигне до 38%, а през август - над 55%”, каза Драганов. Повече туристи ще дойдат от Чехия, Полша, Унгария и Словакия. В същото време лек ръст се регистрира на германци и англичани. “Очакваме с около 150 000 руснаци по-малко спрямо миналата година, при общо 660 000 за цялата 2014 г. Сега ще паднем на нивото на 2011 г., когато сме имали малко над 400 000 руснаци”, добави Драганов.
Преди ден от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация заявиха, че спадът на руски и украински туристи може да удари 60%. Министерство на туризма твърди, че отливът е с 20 на сто.

“Туристическият бранш е с впечатлението, че хотелите са празни в по-голямата част. Това е така, тъй като тази година имаме 140 нови хотела. България не води никаква политика по отношение на разширяване на легловата база и всяка година нови легла излизат на пазара. Съответно пада средната заетост и цена на стая”, коментира Драганов.

Според него, ако удвоим леглата в следващите 10 години, средната заетост, която сега се движи в рамките на 30%, ще падне под 10%. В същото време средният процент на българите, които могат да си позволят хотел на първа линия на Черноморието в големите курорти, е около 2 на сто”, посочи още Драганов.
“Има намаление на цените за нощувки. България се явява близо четири пъти по-евтина от Гърция в момента във върха на сезона. Късият сезон води до това качественият персонал да не желае да работи у нас. България подготвя такива кадри, но те работят в Гърция, Европа, на круизните кораби, но не и у нас”, коментира Драганов.

По отношение на кризата в Гърция той посочи, че българите продължават да пътуват към южната ни съседка. “Традиционно българите посещават Гърция като много близка дестинация. Освен това използват пари кеш, така че за тях въобще не беше изненада предупреждението, което трябваше да отправят други правителства и туроператори към гражданите си. Българите посещават малки таверни и семейни хотели, където кредитни карти не се използваха и преди. С пълен резервоар с бензин няма никаква промяна по отношение на нагласата и очакването на българите, отиващи към Гърция”, смята Драганов.

ЗДРАВА РЪКА

Борисов уволни зам.-министър с мотив “пиянство”

Заради спане в бар в нетрезво състояние премиерът Бойко Борисов уволни вчера зам.-министърът на туризма доц. д-р Надя Маринова. “Уволних Надя Маринова, защото спи пияна в бар”, заяви Борисов.

По-рано правителствената пресслужба изпрати съобщение, в което се казваше, че премиерът е издал заповед за освобождаването на Маринова “по своя преценка”.
На въпрос откъде е разбрал, Борисов отвърна: “Така ми казаха. Какво да направя? С какъв авторитет ще отиде в бранша?” Той добави, че имало и снимки за издънката на Маринова.

В социалните мрежи се появиха снимки на жена, приличаща на Маринова, и текстове, че е забелязана да се вихри на дансинга под звуците на руска музика, а малко след полунощ заспала в тоалетната на заведението. След като охраната я върнала на масата, тя продължила съня си насред нощния бар.

“Министър Ангелкова споделя мнението на премиера, подобни действия уронват авторите на институциите”, казаха пред “Труд” от министерство на туризма. И добавиха, че министър Ангелкова все още няма кандидат за овакантения пост. Маринова беше назначена за зам.-министър в средата на февруари т.г.

Поне 32 квадрата за палатка в къмпинг

НОВИ СТАНДАРТИ ЗА НАСТАНЯВАНЕ НА ТУРИСТИ

Минималната площ за една палатка в къмпинг трябва да е 32 кв. м. ?

Минимум по 32 кв. м площ трябва да осигурят къмпингите с една звезда за всяка палатка. За къмпинг две звезди нормативът е 40 кв. м, а за тризвездните - 50 кв. м. Това е записано в Наредба за изискванията към местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения, публикувана вчера за обществено обсъждане.

В проекта са записани и минимални изисквания за хостелите - те трябва да предлагат закуска, почистване на стаята, безплатна карта на града, кухненско помещение, всекидневна с телевизор, възможност за ползване на телефон, дъска за гладене и ютия, сешоар, достъп до интернет/Wi-Fi и др.
С наредбата се определя и единен вътрешен телефонен номер за връзка с хотелските рецепции - 9.

Студени предястия, салати и аперитиви трябва да се сервират до 10 минути след поръчката в заведенията пет и четири звезди и до 15 минути в по-нискокатегорийните, предвижда още документът. Отварянето на бутилирани напитки трябва да става пред клиента. t

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес