Илияна Йотова: България наложи Западните Балкани в политиката на ЕС

Николай Николов: Защо кметът Фандъкова не иска да отговори на въпроси за небостъргачите на НИКМИ?

Сергей Лавров: НАТО ще принуди балканските страни да приемат философията на противопоставяне Алиансът не е в състояние да отговори на терористичната заплаха, посочи външният министър

Финансовият министър Владислав Горанов е поискал обяснение за драстичните разминавания в сметките на НЗОК

Стоян Александров пред “Труд” за обвиненията в лихварство: Нямам никакъв коментар

Бойко Борисов ще участва в неформалното заседание на Европейския съвет в Брюксел

„Инерком“ купува ЧЕЗ в България

Честват 135 г. от създаването на Варненското медицинско дружество

Над 70% от операциите в Урологията в Търново са ендоскопски

Цветанов и Нинова с общ законопроект Дават на родителите на загинали военнослужещи по време на задгранични мисии наследствени пенсии

Иракските власти предадоха на руските четири жени и 27 деца, свързани с “Ислямска държава”

Детска ясла в Монтана грейва по „Красива България”

Недохранените 3-годишни близнаци Стефан и Габриела отиват в дом или в приемно семейство Социалните служби установили, че не е подходящо да изпратят децата при баба им

Международен конкурс избира най-добрата концепция за нов градски център на Велико Търново

Съдят мъж от Разлог за подправяне на лотариен билет

Депутатите приеха промените на Москов за болниците, но текстовете ще се пренаписват

След повече от два часа дебати депутатите приеха на първо четене промените в Закона за лечебните заведения. „За“ гласуваха 102-ма народни представители (ГЕРБ, РБ, ПФ, АБВ и един независим), „против“ бяха 21 (БСП, ДПС и един независим), а петима (БДЦ) се въздържаха. „Атака“ не бяха в пленарната зала.

След като лично премиерът Бойко Борисов обяви, че ще отпадне главата за приватизацията на болниците, сред важните текстове в законопроекта останаха сливанията, вливанията и обединенията на лечебните заведения. Както „Труд“ писа днес, от императивно ГЕРБ ще настоява сливането на диспансерите с местните многопрофилни болници да стане пожелателно. „Да, няма да е императивно, но лечебните заведения ще поискат да се обядиняват по икономически причини“, коментира пред „Труд“ здравният министър д-р Петър Москов. Друг важен момент в законопроекта е приемането на задължителната Национална здравна карта, която от догодина ще посочва с колко и кои болници и структури да сключва договор здравната каса в съответните области.

ДПС и БСП подробно обясниха още преди вота защо ще гласуват против. „Доколко релевантни ще бъдат становищата на областните комисии, които ще създават регионалните здравни карти, а на тяхна база пък ще се определя кои лечебни заведения да се обединяват, сливат или приватизират?!“, риторично запита д-р Джевдет Чакъров (ДПС). „Този законопроект не решава нито един от кардиналните проблеми на системата, а основният сред тях е колко ефективно се харчат средствата от НЗОК“, посочи д-р Емил Райнов (БСП). Той изчисли, че Законът за лечебните заведения се променя за 42-ри път, той има 118 члена, а в момента се поправят 61 и запита защо управляващите не са си направили труда да съставят изцяло нов закон.

„Ние ще подкрепим промените, защото много лесно е да кажеш ние сме против приватизацията. И ние не сме съгласни с някои текстове, затова между първо и второ четене ще внесем няколко предложения“, коментира от трибуната Димитър Байрактаров (ПФ). А здравният министър д-р Петър Москов припомни, че всяка една от партиите в управляващата коалиция се е пописала в подкрепа на надграждащия модел на здравеопазването, а не за заместващия (тоест с равностойни здравни каси).
„Проектозаконът не е толкова лош, колкото го представя опозицията“, подкрепи Москов Семир Абу Мелих (ГЕРБ). А бившият здравен министър и настоящ депутат Десислава Атанасова (ГЕРБ) посочи, че Националната комисия, която ще създава здравната карта, ще издава административен акт. Затова няма как той да не може да се обжалва, т. е. чисто юридически и този проблем трябва да се изчисти между първо и второ четене.

По време на дебатите за промените в Закона за лечебните заведения

Словесен двубой между ПФ и ДПС

ДПС към ПФ: Вие сте кутрета, налазили широкия гръб на премиера

„Вие сте едни политически кутрета, които са налазили по широкия гръб
на премиера, но когато има опасност да му скъсате шлифера, той ще ви
отритне”.

Това заяви д-р Тунчер Кърджалиев (ДПС) след като съпредседателят на ПФ
Валери Симеонов изчете от парламентарната трибуна декларация по повод годишнина от клането в старозагорската Любенова махала през 1877 г. „Там редовната турска армия е изтребила над 2000 българи”, каза Симеонов.
„Ние сме съпричастни към всяка болка и страдание, към всяка жестокост
в българската история. Затова остро я порицаваме”, посочи д-р
Кърджалиев. Той добави, че ДПС е опитна и мъдра партия. „И не ни
подценявайте! Много партии го направиха и са в политическото небитие.
В последните години първият и вторият се сменят, но третият сме ние.
Първото име ни е ДПС, второто – любов и респект към нашия избирател, а
третото – мъдрост и търпение”, посочи д-р Кърджалиев.

„Никой не е адресирал такава пледоария по мой адрес. Много дребнавост
и злоба! Чухме „кутрета“, „заставени отзад“, нечий „шлифер“… Не става дума за омраза, а за ниска култура”, отговори Валери Симеонов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете