Константин Пенчев: Промените в закона за съдебната власт ще изчистят номенклатурата

Конституционният модел забърка такава каша в съдебната система, че от 2005 година насам парламент след парламент се опитва да оправи нещата- да се изчистят лица, които са попаднали не на място и възпроизвеждат себеподобни. Има толкова много готови законопроекти, като този за промяна на детското правосъдие, а в парламента се фокусират върху промените на Конституцията и на Закона за съдебната власт. Това каза в студиото на bTV омбудсманът на републиката Константин Пенчев.

Той допълни, че всъщност промените в Закона за съдебната власт имат една основна функция - да посочат туморите в системата и те да бъдат изрязани.

"Значи, ние нали сме решили да спасяваме държавата. Всички народни представители са наясно, че трябва да има съдебна реформа. Вместо да се пипа деликатно, започнахме да се нападаме кой откъде идвал и на какво приличал. Не е лошо политиците да се вземат в ръце и да направят тази съдена реформа. Защото обществото я иска. Ако не я направят сегашните, ще я направят следващите управници", допълни Пенчев.

И вметна,че ще бъде доста лошо, ако се дойде до там съдебна реформа да правят протестиращите и констрапротестиращите, които не знаят имената нито на главния прокурор, нито на правосъдния министър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини