Правителството отпусна близо 490 000 лева мост в Елена

Тръмп обяви победа над „Ислямска държава“ в Сирия

Правителството отпусна над 10 млн. лева на общини в Пиринско

Прокуратурата е започнала досъдебно производство за смъртта на бебето, изхвърлено във водите на „Водното огледало“ в Кърджали

Прокуратурата поиска постоянен арест за Ценко Чоков

Орлин Павлов, Мариана Попова и Стефан Вълдобрев ще пеят на новогодишния концерт на София Именити творци и спортисти ще отправят видеопожелания към българите

ЕС забрани сламките и пластмасовите чаши Новите правила ще влязат в сила след 2 години

7 млн. лева даде правителството на област Монтана

Кметът на Павликени чете коледна приказка на децата от забавачка

Дядо Коледа раздаде подаръци на оперирани във ВМА деца

ЕК потвъди за хакерска атака срещу институции на евросъюза

Половин милиард евро за метро до „Левски“ и „Слатина“

Пускат под гаранция богатия циганин, убил две жени

Шампионите се преклониха пред духа

Община Варна започва работа по проекти за над 80 млн. лв. Бюджетът на града намаля с 10 млн. лв. след актуализация

БСП предлага жените да се пенсионират по-рано от мъжете

БСП предлага промени в Кодекса за социално осигуряване, с които да не се изравнява възрастта и стажът за пенсиониране на мъжете и жените. Това заяви на брифинг в парламента народният представител от „БСП лява България“ Дора Янкова, съобщи Фокус.

„По КСО БСП ще внесе и голям пакет от предложения и ще предлага да не се увеличава възрастта, както и гъвкави форми за пенсиониране”, добави Янкова.

От своя страна Мая Манолова отбеляза, че ситуацията днес в България е в ущърб на жените, които работят с по-ниско заплащане, получават по-ниско възнаграждение и е много по-трудно да постигнат изискуемия стаж и възраст, в които могат да се пенсионират.

„Възрастта от 65 години ще доведе до това хиляди български жени изобщо да не могат да се пенсионират. Всеки работодател търси жена до 30 години, която да има минимум 5 години от стаж. Изискването е абсолютно непосилно”, подчерта тя.

От БСП отправиха призив към всички жени народни представителки да бъдат солидарни с българските жени днес, както и конкретно към председателят на парламента Цецка Цачева и депутатите жени от ГЕРБ да ги подкрепят.

Сред другите предложения е възрастта и стажа на жените за пенсиониране да бъде с три години по-малък от този за мъжете и замразяване на нивата, валидни към днешна дата.
Първият мъж, подписал се под предложението на Дора Янкова и Мая Манолова, е Атанас Мерджанов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.