БСП предлага жените да се пенсионират по-рано от мъжете

БСП предлага промени в Кодекса за социално осигуряване, с които да не се изравнява възрастта и стажът за пенсиониране на мъжете и жените. Това заяви на брифинг в парламента народният представител от "БСП лява България" Дора Янкова, съобщи Фокус.

„По КСО БСП ще внесе и голям пакет от предложения и ще предлага да не се увеличава възрастта, както и гъвкави форми за пенсиониране”, добави Янкова.

От своя страна Мая Манолова отбеляза, че ситуацията днес в България е в ущърб на жените, които работят с по-ниско заплащане, получават по-ниско възнаграждение и е много по-трудно да постигнат изискуемия стаж и възраст, в които могат да се пенсионират.

„Възрастта от 65 години ще доведе до това хиляди български жени изобщо да не могат да се пенсионират. Всеки работодател търси жена до 30 години, която да има минимум 5 години от стаж. Изискването е абсолютно непосилно”, подчерта тя.

От БСП отправиха призив към всички жени народни представителки да бъдат солидарни с българските жени днес, както и конкретно към председателят на парламента Цецка Цачева и депутатите жени от ГЕРБ да ги подкрепят.

Сред другите предложения е възрастта и стажа на жените за пенсиониране да бъде с три години по-малък от този за мъжете и замразяване на нивата, валидни към днешна дата.
Първият мъж, подписал се под предложението на Дора Янкова и Мая Манолова, е Атанас Мерджанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини