Ф-16 и МиГ-29 се вдигат в небето над Южна България

Изтребители от САЩ, Румъния и Гърция заедно с наши МиГ-29 започнаха тактически въздушни маневри над Тракия. Учението е под кодовото наименование "Тракийска звезда 2015" и ще продължи до края на месеца, пише вестник "Преса".
Румънските авиатори летят в родното небе с модернизиран вариант на руския изтребител МиГ-21 "Лансер", а гръцките бойни пилоти са с Ф-16. Те обаче оперират от собствените си авиобази, без да кацат у нас. Излитат оттам и след като изпълнят задачите, се връщат у дома.

Американците пристигнаха у нас с осем изтребителя Ф-16 на въздушната Национална гвардия на щата Ню Джърси. Машините са дислоцирани в авиобаза Граф Игнатиево и след края на учението си заминават. Българските ВВC действат с изтребители МиГ-29, МиГ-21 от Граф Игнатиево, щурмови самолети Су-25 от Безмер, вертолети "Кугър" и Ми-17 от Крумово.

Според сценария на маневрите зенитноракетни комплекси "Куб" и "Нева", без да излизат от районите за постоянна дислокация, ще прикриват стратегически обекти и ще отразяват въздушно нападение. Такива задачи ще изпълняват и зенитноракетните комплекси "Оса" на Сухопътните войски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини