МВР хвана хакер, участвал в над 3500 атаки на сайтове по цял свят

Служители на сектор “Киберпрестъпност” при ГДБОП проведоха акция срещу хакерската групировка “MECA“ (Middle East Cyber Army).

На 13 юли съвместно със Софийската градска прокуратура е задържан сирийски гражданин, пребиваващ в България. Той е комуникирал посредством защитени канали с други членове за набелязване на цели и обменяне на хакерски инструменти.

По първоначални данни, групата успешно е атакувала над 3500 сайта в целия свят, включително правителствени и корпоративни, подменяйки съдържанието им и оригиналния изглед. Заглавните страници на атакуваните сайтове са подменяни със съобщения и текстове на английски и арабски език, касаещи атаката срещу френско списание.

Иззети са компютърни конфигурации, преносим компютър и външни носители на информация, съдържащи специализирани инструменти за незаконно проникване в компютърни системи - създадени от мъжа зловредни приложения и компютърни инструкции, заобикалящи механизмите за защита на атакуваните ресурси.

Назначени са експертизи на иззетите веществени доказателства. Спрямо сирийския гражданин е образувано досъдебно производство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право