В Македония открийте незабравимо място за почивка, душевен мир и спокойствие и бъдете част от приказката за една уникална култура

Македония е чудесна земя, която постоянно ти предоставя възможността на всяка крачка да се докоснеш до времето - да видиш миналото, да почувстваш бъдещето. Пътищата на различни култури и цивилизации са се пресичали тъкмо на тези земи и всяка от тях е оставила свой постоянен белег и огромни придобивки, което прави тази страна люлка на културата.

На тази територия са съществували няколко скрипторни центрове, а Св.св.Кирил и Методий през 855 г. са създали глаголицата, след която се развива кирилицата, която днес е една от най-употребяваните писмености на територията на Европа. Св.Климент, ученик на Светите братя Кирил и Методий, създал първия славянски университет през 886 г. в Охрид. Тъкмо този университет се смята за най-старият на територията на Европа.

В центъра на Скопие през 2009 г. е издигната Спомен - къщата на Майка Тереза, по повод 100- годишнината от нейното раждане. На същото място по-рано се е намирала католическата черква “Пресвято сърце Исусово”, която е била унищожена по време на заметресението от 1963 г. и в която била кръстена Агнеса Гонджа Бояджиу. В съзвучие в настоящия обект се намират изложбено пространство, капела и амфитеатър. Пред спомен - къщата се намира монументалната скулптура на една от най- хуманните жени в света, единственият носител на Нобеловата награда, родена в Македония, а интериорът, в който ще попаднете, ще Ви подсети за нейните думи: “Нека винаги съвместно да се посрещаме с усмивка, понеже усмивката е начало на любовта.”
Още преди хиляди години, жителите на тези пространства наблюдавали небесните тела. Доказателство за това е мегалитната обсерватория Кокино, която произхожда от 1800 г. пр.н.е. ,от ранният период на бронза и която се намира на планинския връх, известен като Татичев Камък. Тук праисторическите жители изпълнявали древни ритуали и обреди, на това място са наблюдавали циклите на Слънцето и на Луната и са измервали времето. Тази обсерватория намери заслуженото си място в списъка от най-значимите стари обсерватории в света от страна на НАСА, която постави Кокино на високото четвърто място.

Красотите, които ще видите в Македония, еднакво ще Ви възхитят,
както и ще ви накарат да усетите невидимото, което само тук ще можете да почувствате.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм