“Фортекс” ще произвежда и лекарства

Стартира с такива за простуда и грип, до края на годината ще има 10 продукта.

“Фортекс нутрасютикалс”, който е лидер в производството на хранителни добавки в страната, разширява дейността и започва производство на лекарствени продукти. Това съобщи изпълнителният директор на компанията Георги Филипов във вторник при официалното представяне на производствената база на фирмата в столичния кв. "Суходол".

Компанията получила разрешително от Изпълнителната агенция по лекарствата за производство на лекарствени продукти, обяви Филипов. До момента “Фортекс” инвестирала 5 млн. лв. за изграждане и модернизация на производствената си база. В завода имало изградени чисти помещения, химичнаимикробиологична лаборатория, както и специални помещения за производство на хранителни добавки и твърди лекарствени форми, които били съобразени с всички фармацевтични стандарти.

Първият препарат, с който ще стартира фармацевтичното производство, е за бързо облекчаване на симптомите на простуда и грип, заболявания на горните дихателни пътища, алергичен ринит и ринофарингити. Продуктът щял да се отпуска без лекарско предписание и е със запазеното търговско наименование “Флурапид”. Други направления, в които “Фортекс” ще произвежда лекарства са ендокринология, горни дихателни пътища, както и болкоуспокояващи препарати. До края на годината компанията планира да има регистрирани 10 лекарствени продукта. Фирмата е специализирана в къси серии, което позволява производство на малки партиди от препаратите, а от такива се интересуват малки чужди контрагенти, каза Иван Стефанов, мениджър“Бизнес развитие”. От компанията планират изграждането на нова производствена база до края на годината, така че да се раздели производството на лекарства и хранителни добавки. “Фортекс” има близо 20-годишен опит в производството на натурални продукти за здраве в областта на хранителните добавки и здравната козметика. Компанията изнася продукцията си в над 15 страни от Европа и Азия и предлага над 100 продукта в портфолиото. Годишният оборот на фирмата е близо 8 млн. лева. Капацитетът на производствените мощности е за над 2,5 млн. опаковки годишно, като 40 процента са за износ. Компанията работи също със Сърбия, Македония, Турция, Азербайджан, Киргизстан, Русия и други.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве