Радан Кънев след срещата с ДПС: На толкова сериозен политически разговор не съм присъствал досега

"Изложихме подробно аргументите си, както за правните, така и за геополитическите и политическите измерения на конституционната реформа. Разговорът се спря върху политическите измерения", това заяви съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев след срещата си с лидера на ДПС Лютви Местан, цитиран от пресслужбата на РБ.

"По геополитическите и правнотехническите мога смело да кажа, че съществени различия няма между политическите сили. Като за първи разговор, който със сигурност ще има непосредствено продължение, можем да кажем, че съгласие за гласуване от страна на ДПС идната седмица до момента няма. Тяхната позиция е против, по сериозни съображения, които изложиха пред нас, голяма част от тях са тяхната политика, така че не е и много коректно да се обсъждат. По отношение на възможността за дори по-радикална конституционна промяна на пълноценна съдебна реформа, те изразиха изцяло за, включително в детайли на разговора, които са важни за нас, с предложение целият този комплект с конституционна реформа, реформа в концесуалните закони и реформа в закона за съдебната власт да бъдат приети ускорено след местните избори. За нас, и ние им го казахме открито, това не е приемлив вариант. Това е прекомерно забавяне и доверието между политическите сили в българския парламент не е такова, че да позволи подобно забавяне и нямаме помежду си нито лично, нито политическо доверие, за да разчитаме, че това действително ще се случи, така че този въпрос за момента на съдебната реформа, стои в огромна степен отворен, докато въпросът за това дали в България има конституционно мнозинство за съдебна реформа, изглежда вече е затворен. Такова мнозинство има, и то за сериозна съдебна реформа. Обсъдихме естествено и политическата конфигурация в парламента, като ние изрично заявихме, че цената на една истинска съдебна реформа за нас никога не може да е твърде висока, т.е. ако тя е нас да ни няма в управлението, това е най-лесното решение. Но нито има такова изискване от страна на ДПС, нито този разговор продължи в някакви детайли. Така че, в момента големият отворен разговор между нас е не дали, а кога в България ще има истинска съдебна реформа", допълни той.

"Разговорът беше много задълбочен, изключително сериозен без повърхностни закачки, които са нормални пред медиите. Лично аз на толкова сериозен политически разговор не съм присъствал до момента. Този час и половина беше без празно време в него. Разговорите ни с ДПС ще продължат. Казах и миналата седмица, че ние ще отправим и нова покана към БСП. А нашата цел остава непроменена и тя е 180 гласа другата седмица", каза още Кънев.

"Две три думи за определенията и епитети да кажа, тонът който държим помежду си беше обсъден и мисля, че сме достатъчно разумни политици да знаем, че той е последица на искрени убеждения и страхове от двете страни, той не е плакатен. Така че промяната в отношението ще дойде с промяна в поведението, както от наша страна така и от тяхна. В истинските политически решения.

Поведението ни зависи от решенията ни. Ако ние сме способни на общи правилни решения, това автоматично ще промени и поведението, но то е малкото. Решенията, които можем да вземем са многото, защото поведението е помежду ни, ние не сме важни като личности дали се обиждаме, дали си се сърдим едни на други. Важното е дали може да има голямо решение, което да е в полза на всички българи. Отговорът е че може", заключи той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика