Извеждат хората от незаконните постройки в Гърмен по график

Очаквам община Гърмен да представи график за извеждане и настаняване на обитателите на незаконните постройки в кв. „Кремиковци“ в други жилища. След като те се съгласят или откажат предложеното им настаняване ще може поетапно да се пристъпи към премахване на обектите, за които има издадени заповеди. Това съобщи след проведена работна среща по темата днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Тя информира, че от общо 124 незаконни постройки в квартала осем вече са премахнати, като четири от тях са премахнати доброволно, а останалите – принудително.

Целта на срещата ни беше да уточним ситуацията и действията, които ще предприемат общината и общинският съвет, които имат по закон. Общината има ангажимент да реши правилно проблема. Това се отнася за всички общини, в които има незаконни постройки, каза още Павлова.

Регионалният министър информира, че за 750 души в квартал „Кремиковци“ има издадена адресна регистрация на земеделски неурегулиран имот общинска собственост. За да се разреши проблемът общината трябва да инициира предложение към общинския съвет за промяна на предназначението на тази земя и да я урегулира. След това на желаещите ще се предостави възможността за закупят отстъпено право на строеж и да си построят жилища при спазване на изискванията на закона.

В отговор на въпрос министърът на регионалното развитие и благоустройството заяви, че няма да бъде инициирана промяна в Закона за устройство на територията, която да позволи узаконяване на незаконни постройки. При последната предоставена възможност за издаване на удостоверения за търпимост на такива не са подадени заявления, включително и за намиращи се в община Гърмен, каза още Павлова.

Тя уточни, че дори да се предприеме такава стъпка, възможността няма да важи за обекти, за които има издадени заповеди за премахване и решението за това е потвърдено от съда.

Областният управител Бисер Михайлов ще координира спазването на графика, който общината трябва да предостави.

Общината е малка. Има внесено предложение в Общинския съвет общински сгради да бъдат предоставени за настаняване, но няма решение по него. Ще търсим вариант жителите на Гърмен да предоставят жилища под наем на общината, каза кметът Минка Капитанова. Ще осигурим и възможност за изграждане на законни домове, допълни тя.

Председателят на общинския съвет Мурат Адем се ангажира да бъде разгледано всяко предложение на общината и да се взема решение в рамките на законодателството.

Днешната среща се проведе с участието на вицепремиерите Румяна Бъчварова, Ивайло Калфин и Томислав Дончев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони