Каквото и да му отнемат на военния министър, все ще е малко

Военният министър Николай Ненчев най-вероятно ще загуби правомощията си върху служба „Военна информация”. Но това не е толкова страшно, тъй като може и да не разбере. Ненчев всекидневно доказва, че трудно се ориентира в делата на поверения му ресор.

В доклада на парламентарната Комисия за контрол над службите за сигурност за второто четене на законопроекта за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност е записано, че по предложение на премиера президентът назначава и освобождава ръководителите на служба „Военна информация”, както и на ДАНС, Държавна агенция „Разузнаване” и главния секретар на МВР. Сега шефът на службата се назначава и освобождава със заповед на военния министър.

За да бъде валиден годишният план на служба „Военна информация”, няма да бъде достатъчен само подписът на министъра на отбраната. Предлага се документът да бъде подписан и от премиера. На министъра се дава право да внася в МС годишния доклад на службата.

Предложенията, които предстоят да бъдат обсъдени, идват от депутати от ГЕРБ. БСП и Патриотичният фронт засега искат единствено директорът на службата да е с генералско или адмиралско звание.

Военното разузнаване събира и анализира информация, касаеща изключително само военните. Дори не е сигурно дали докладите на тази служба се четат редовно и от премиера. Разузнавачите под пагон са нужни най-много на бойците, които са в мисии в чужбина. Особено за намиращите се във враждебна среда, където добрата работа на разведките може да спаси човешки животи. Повечето разузнавачи обаче не са на терен, а в една висока сграда близо до Околовръстното на София, където четат в интернет за ставащото по света. Някаква работа вършат и 23-мата военни аташета. Цялата служба е от над 700 души, а бюджетът й е 30-40 млн. лева на година. Както и да го погледнем, това е един подсилен батальон, за който се дават страшно много пари.

Ако се приемат законодателните промени, министърът трябва да почерпи, защото ще му отпадне един сериозен ангажимент. Депутатите трябва да помислят как може да увеличат правомощията на началника на отбраната, тъй като единствено той разчита на данните от разузнаването и трябва да има право да се разпорежда и да кадрува в тази служба.

Военният министър показа, че има единствено политическо отношение към военното разузнаване. Преди месец той назначи за шеф на разузнавачите бившия седесар Йордан Бакалов с една-единствена цел - да изнесе архивите на военното разузнавате и да ги предаде на комисията по досиетата. Оттук нататък Ненчев, който е служил в трудови войски, няма и да се поинтересува какво става в Сирия, Тунис или Афганистан.

През последните месеци министърът беше многократно опровергаван от прокуратурата за различни свои твърдения. Последно бе за предлаган му подкуп за ремонт на изтребителите МиГ-29.

Затова, каквото и да му отнемат на този министър, все ще е малко.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи