Прекалявате със слънцезащитния крем? Ще си докарате проблем с витамин Д

За да си набавите веществото, поне веднъж седмично яжте гъби, черен дроб, сьомга, сардина или риба тон

Днес и мъже, и жени масово използват слънцезащитни кремове. И за лицето, и за ръцете, и за тялото. „Затова фотопротекцията вече е не само всекидневие, но в индустриализираните страни с висок стандарт на живот като САЩ тя дори стигна до абсурдни измерения”, заяви пред „Труд“ чл.-кор. проф. Николай Цанков, почетен председател на Българското дерматологично дружество. Като пример водещият специалист посочи южните щати, защото там фотопротекцията била в неконтролируеми граници - освен слънцезащитните кремове, местните хора масово ползват и такива дрехи.

„Но както всяко нещо, което преминава в крайност е опасно, така и при постоянно намазваната кожа със защитни кремове може се наблюдават нежелани явления. Кожата започва да не синтезира необходимото количество витамин Д, а той предпазва организма от остеопороза. В последните години се наблюдава ръст на болестта, като тенденцията е валидна и за нашата страна”, заяви чл.-кор. Цанков.

Веднага възниква въпросът какво тогава да прави човек, за да синтезира организмът му достатъчно количество витамин Д? „През летните месеци е необходимо да ходи по няколко часа на ден с незакрита от дрехите кожа от лактите и колената надолу”, препоръча кожният лекар. Решение е и да се приемат по 1000 международни единици витамин Д дневно или пък да се ядат поне един път седмично: гъби, черен дроб (от риба и говежди), както и да се хапва сьомга, сардина или риба тон. Добре е да се пие по една чаша портокалов сок дневно.

„Прогресът винаги води със себе си и регрес“, подчерта дерматологът. Това е и обяснението, че докато чрез фотозащитните кремове извършваме профилактика на остаряването на кожата и на появата на кожни тумори, в същото време намаляваме синтеза на витамин Д. „Загледайте се в старите снимки от 20-те и 30-те години на миналия век и ще видите, че дамите на тях до една са с шапки и чадърчета, а банските им костюми покриват сериозна част от тялото. Но след като се появява Коко Шанел с бял костюм и тен, бронзовият загар става модерен”, припомни проф. Цанков откъде тръгва истерията по придобиването на тен. „Обърнете внимание и на снимките на преуспелите мъже от 50-те, 60-те и 70-те години на миналия век. Всички те също са със загорели лица и шоколадов тен. А днес това е забравена история“, обясни лекарят.

Чл.-кор. Николай Цанков участва в четири български антарктически експедиции, по време на които подробно изследва промените по кожата, които настъпват при суровия климат. Той проследява 3 показателя - омазненост на кожата, влажност и релеф. На всички участници в проучването той осигурява качествени фотопротективни и хидратиращи средства. „Както е добре известно, над Антарктика е разположена най-голямата озонова дупка на нашата планета, затова слънцезащитата там е жизнено необходима. Работата ми бе улеснена от факта, че някои от участниците в експедицията отказаха първоначално да използват предоставените им продукти с мотива, че кремове използват само жените. Така те съставиха т.нар. контролна група, която помогна да се отчете разликата между защитената и незащитената от слънце кожа“, посочи чл.-кор. Цанков. При сравняване на резултатите от двете групи се установява, че защитената кожа, не променя показателите си, за разлика от незащитената. „Заключенията убедиха изявените „мачовци“ и сега всички използват предлаганите защитни кремове“, каза дерматологът.

Вечното питане към него и колегите му, което отправят пациентите, е, колко време да прекарват на плажа без риск за здравето. „За съжаление не може да се посочи такова времетраене, зависи какъв фототип е съответният човек. Ние, българите, принадлежим към третия и четвъртия по т.нар. скала на Фицпатрик, към петия са арабите, а към шестия - негрите. Ние сме малко по-силно пигментирани от много белите хора като шведи и финландци, норвежци и англичани. Но пак не трябва да прекаляваме с престоя на слънце. Той може да е примерно между 3 и 5 часа дневно, но това не значи през цялото време да се стои под жарките лъчи“, заяви специалистът. Добре е да се избягва времето между 11 и 16 часа, когато слънцето е най-силно. Косата също трябва да се предпазва. Много добро решение е защитната пяна, с която тя се пръска преди отиването на плаж.

Какво означава SPF?

Sun protective factor или слънцезащитен фактор

В зависимост от фактора (познатият SPF), противослънчевите кремове се делят на такива с: минимална защита - 15 SPF, средна - 30 SPF и висока - 50+SPF. Само че удвояването на фактора не е еднозначно на двойно по-мощна защита, казват специалистите. Те препоръчват, когато си купувате от препаратите, предпазващи от ултравиолетовите В лъчи, да проследите и дали защитават от ултравиолетовите А лъчи. Т.е. дали на опаковката е поставен знакът “UVA”.

Фотопротективните кремове могат да бъдат водоустойчиви. Но ако сте прекарали във водата повече от 40 минути, трябва да се намажете с тях отново. Много високо устойчивите пък предполагат второ нанасяне след 80 минути стоене в морето или басейна.

Изгарянето е най-опасно за децата

„Най-опасни са изгарянията при децата. Ако малчуган на 4-6 години непредпазливо е изложен дълго време на слънце и получи тежко изгаряне, то в бъдеще порасналото момче може да развие меланом на кожата (защото тя има памет), а това е най-злокачественото заболяване в човешката патология”, заяви чл.-кор. проф. Николай Цанков. Той си спомни, че преди години масово се е препоръчвало децата да не се водят на море до 5 г. А днес може да видите на плажа дори две- или тримесечни бебета. Според Американската педиатрична асоциация обаче до шестия месец не трябва да се нанасят слънцезащитни кремове - пак заради правилното развитие на костите. Затова обаче са необходими отговорни родители, които да следят задължително бебето да е на сянка.

„Като редовен участник в европейската кампания „Евромеланома“, Българското дерматологично дружество организира безплатни прегледи срещу рака на кожата в продължение на 10 поредни години. Мога с гордост да заявя, че хората у нас започнаха да се преглеждат профилактично и техният брой нараства всяка година. Идват при нас, специалистите, за да разберат дали бенките им са опасни, но и заради т.нар. себорейни кератози“, посочи експертът.

Най-застрашени от рак на кожата са хората с бяла кожа, светли очи и много лунички, т.е. които имат т. нар. първи тип кожа по Фицпатрик. Те никога не почерняват и винаги изгарят от слънцето. Вторият тип са трудно почерняващи и почти винаги изгарящи хора, като за тях също има голям риск.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве