7 неочаквани признака за сърдечна недостатъчност

Не сте в състояние да разходите домашния любимец


Задъхването и липсата на енергия са два често срещани симптома на сърдечната недостатъчност. Всъщност много пациенти, които страдат от това заболяване, започват да се задъхват след няколко минути физически усилия. Това се случва, защото до мускулите и тъканите достига по-малко снабдена с енергия кръв, поради понижената работоспособност на сърцето. Леките физически упражнения са полезни за много пациенти със сърдечна недостатъчност, защото могат да укрепят сърцето. В колкото по-добра форма е то, толкова по-добре изпомпва кръвта.
Потиснатост
Знаете ли, че депресията се среща 2-3 пъти по-често сред хората със сърдечна недостатъчност, отколкото сред здравите хора? Тя може да се дължи на тревоги заради проблеми със здравето, на притеснение от вероятна зависимост от роднини и приятели или на всекидневните трудности, с които е свързан животът със симптоми на сърдечна недостатъчност (например изтощение). Препоръчва се пациентите да споделят всички тези опасения с лекаря си. Редовните леки физически упражнения също могат да са от полза - според изследванията, освен че са полезни за сърцето, могат да помогнат на пациентите да гледат по-оптимистично на живота.
Обувките не ви стават
Подуването на стъпалата и глезените е често срещан симптом на сърдечна недостатъчност. То се дължи на задържането на течности заради непълноценната работа на сърцето и понижената функция на бъбреците. Можете да облекчите подуването в глезените, като легнете и направите кратка почивка. Ако забележите внезапно подуване или бързо увеличаване на теглото (1-2 кг за 24 часа) без видима причина, трябва да се свържете с лекар.
Повече възглавници
Понякога болните от сърдечна недостатъчност се затрудняват да дишат в легнало положение поради течност в белите дробове. Пациентите трябва да подлагат повече възглавници, за да могат да спят в по-изправено положение. Това обикновено им помага да дишат по-лесно и да се чувстват по-удобно.
Проблеми със съня
Почти половината от застигнатите от сърдечна недостатъчност имат централна сънна апнея – разстройство на съня, при което мозъкът не изпраща сигнал на мускулите, участващи в дишането по време на сън. Това може да наруши нормалния процес на дишане, поради което мозъкът не получава достатъчно кислород и е принуден рязко да извади човека от дълбок сън, при което той се буди обзет от паника. Усещането обикновено отминава след няколко минути в седнало положение.
Носите ръкавици вкъщи
Пациентите със сърдечна недостатъчност често имат студени ръце, крака и стъпала. Причината е, че тялото насочва по-голямата част от наличната затопляща кръв към мозъка и други жизненоважни органи. Освен с дебели дрехи, кръвообращението може да се подобри и с кратки разходки и редовен масаж
Упорита кашлица
Сърдечната недостатъчност често е съпроводена с упорита кашлица или хрипове, които също са следствие от натрупването на течност в белите дробове. Ако кашлицата се влошава, това често означава, че сърдечната недостатъчност става по-тежка и пациентът трябва да се свърже с лекаря си. Колкото по-рано отидете при специалист, толкова по-добре, защото съществуват модерни медикаменти, които напълно поставят заболяването под контрол. А ако не вземете мерки, трябва да знаете, че 18% от пациентите издъхват от сърдечна недостатъчност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве