На 23 април 2019 да почерпят

Британка беше убита в Нигерия след отвличане

Започна аварийното укрепване на пътя за Рилския манастир

Двумоторен самолет се разби в Тексас, загинаха шестима души

Льо Пен влиза в съюза на Салвини Коалицията вече обединява формации от 7 евродържави

Топло време с облаци и дъжд ни очаква утре

Цената на бензина се повишава преди Великден

Заловиха 36 мигранти, опитали да прекосят Ламанша с малки лодки

Всеки втори готов да нарушава закона Хората с по-високи доходи са по-склонни да влязат в сивата икономика

Осмокласник зове за интересно преподаване със стари помагала Георги от Шумен подреди изложба с над 300 експоната

Трябва ли работодателят да освободи служител с право на пенсия

Пиян полицай предизвика катастрофа на пътя Пловдив-Карлово, задържаха го

Тостер за снимки и ходещо кошче създадоха БГ ученици

Порожанов обеща реформи, за да си запази поста (обзор)

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 23 април 2019

Протестиращи от „Чайка“ нахлуха в общината с искане за отмяна на плана на квартала

Около 50 протестиращи от кв. „Чайка“ нахлуха в сряда сутринта в сградата на община Варна с искане за отмяна на Подробния устройствен план (ПУП) на квартала. Тъй като планът бе приет с решение на общинския съвет, недоволните искаха да се срещнат с председателя на местния парламент Иван Луков. След като йм беше казано, че той е командировка тълпата се пренасочи към кабинета на кмета Иван Портних. В този момент обаче той остъстваше от общината и от администрацията импровизирано йм организираха разговор със зам.-кмета Пейчо Пейчев и главния архитект Виктор Бузев. От тях протестиращите искаха на следващата сесия на съвета да бъде включена точка за отмяна на плана, но представителите на администрацията им обясниха, че нямат право да подреждат дневния ред на местния парламент.

Това накара множеството да отиде до канцеларията на Луков, откъдето им насрочиха среща за четвъртък. Междувременно стана ясно, че трима общински съветници, отделно един от друг са вкарали в деловодството на общинския съвет проект за решение за отмяна на ПУП-а, което до голяма степен обезсмисли желанието на жителите на квартала. Въпреки всичко те заявиха, че ще се срещнат с председателя на съвета, защото ще искат гаранции, че точката ще се разгледа на следващото заседание, което ще се състои в края на месеца.

Новият ПУП се изработваше в продължение на 10 г. и бе приет от Общинския съвет през март т.г. и публикуван в УДържавен вестникФ на 15 май. Там е предвидено да се построят 18 нови сгради в частни имоти. От началото на юни живеещите в квартала протестират защото, според тях кв. „Чайка“ е построен като комплекс от затворен тип в средата на 80-те години на миналия век, като всички собственици на земи там са били обезщетени от държавата. Междувременно те подадоха над 100 жалби, както срещу целия план, така и срещу конкретни предвиждания в него. Предстои варненският административен съд да разглежда делата, но живеещите в квартала искат от общинския съвет да спести съдебните саги и да отмени решението си.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.