Реформата в конституцията върви към провал

Поправките в конституцията, с които ще се прокарва съдебната реформа, вървят към провал. След близо час и половина разговори по темата Реформаторският блок (РБ) и ДПС не стигнаха до консенсус, макар че имали конструктивен диалог.

Радан Кънев няма да се отказва от гласуването на внесения проект с промени в основния закон, като направи заявка, че ще търси подкрепа не само от 160, а от 180 депутати (б.а. - при 180 гласа не се чака от два до пет месеца за следващо четене). Лютви Местан обаче остава на позицията си, че така внесените промени в конституцията трябва да се изтеглят, а след местните избори да бъде обсъден и гласуван нов проект, който да е плод на широки консултации между системни партии. “Ако все пак се стигне до гласуване на промените в основния закон до края на юли, депутатите от ДПС няма да участват в него”, обяви Местан. Според него така ще се демонстрира позиция, че движението е по принцип “за” съдебната реформа, но иска тя да се направи наесен, като освен поправките в конституцията се приемат и промените в закона за съдебната власт, в Наказателния и в Наказателно-процесуалния кодекс. Едно от условията на хората на Местан обаче е ГЕРБ и РБ да се откажат от подкрепата, която Патриотичният фронт дава на правителството.

“Профилът на управление на страната трябва да се изчисти от националпопулистите”, категоричен бе Местан.

Реформаторите обаче имат намерение през следващите дни да продължат преговорите за подкрепа на внесения вече проект за ремонт на основния закон. Очертават се разговори с АБВ и БСП. Според запознати хората на Георги Първанов може и да склонят да гласуват “за” в замяна на подкрепа за пенсионната реформа, но в партията на Михаил Миков засега са непреклонни. Така изглежда, че сегашните поправки в конституцията няма да съберат дори необходимите 160 гласа, за да бъдат разгледани отново наесен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика