Глоба до 10% от приходите за одиторски грешки

До 10% от общия обем на приходите за предходната финансова година ще бъде глобата за отделни инспектори и одиторски компании, които са нарушили международните одиторски стандарти или Етичния кодекс на професионалните счетоводители. Това предвиждат промените в Закона за независимия финансов одит, подготвени от депутати от ГЕРБ и внесени за разглеждане в парламента. В момента за тези нарушения санкцията е между 2000 и 20 000 лв. и важи само за отделни одитори, но не и за самите компании.

Запазва се и възможността на провинилите се инспектори да им се отнема правото да извършват независим финансов одит за срок от 2 години. Предвижда се още ключовите одитори, които проверяват предприятия, извършващи дейност от обществен интерес, да се сменят през период от 3 години.Промените се правят заради пропуските на одитора „Кей Пи Ем Джи - България”, който години наред заверяваше отчетите на КТБ.

Депутатите от ГЕРБ предлагат и промени в Закона за банкова несъстоятелност - списъците, касаещи кредитори на банка в несъстоятелност, ще се публикуват в Търговския регистър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес