Сеизмолози: Ако епицентърът на труса в Каварна бе на сушата, щеше да има щети

Земетресение разлюля северното крайбрежие на България. Трусът е бил със сила 4 по скалата на Рихтер. Най-силно е усетен в Каварна. Епицентърът е бил навътре в морето, точно срещу нос Калиакра на 10 километра дълбочина.

Според сеизмолозите, ако епицентърът беше на сушата, щеше да има нанесени щети по сградите в района, съобщи Нова телевизия. В случая хората, които живеят в Каварна и селата наоколо, просто са усетили земетресението и дори не всички.

По време на труса Васил бил на третия етаж в счетоводството на фирмата, в която работи. Разказва, че трусът не е бил толкова притеснителен. Хората са го усетили и на плажа в Каварна. Чадърите започнали да се клатят, но на повечето не им направило впечатление.

В Шабла, където още помнят силния трус от 2012 година, почти не са усетили днешното земетресение.

Най-опасните сеизмични зони в България са шест. Това са Благоевградската, Софийската, Маришката, Великотърновската, Горнооряховската и Шабленската.

Днешното земетресение не е предизвикало материални щети. След труса около 11.30 ч. са регистрирани още няколко вторични, но тяхната сила е била ниска. Успокоителното е, че земната активност затихва.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини