Софийски ченгета в ареста за рекет на длъжник от Перник (обзор)

Двама софийски полицаи и перничанин бяха заловени, след като изнудвали дължинк от Перник. Това съобщиха от прокуратурата.

От обвинението обявиха, че служителите от МВР, заработвали допълнително като мутри. Зад решетките са Красимир Михайлов - полицай от групата за охрана на обществения ред към Шесто столично РПУ и Иво Димитров - служител на “Полицейски сили за охрана” към СДВР. В килията е и цивилният Николай Асенов от Перник.

Във вторник към 15 ч в сградата на Областната дирекция на МВР (ОДМВР) в Перник дошъл местен жител и разказал за срещата си с трима непознати мъже. Те му заявили, че са изкупили дълга му от 84 000 лв. и трябва да върне парите на тях. Дали му срок още същата вечер да им наброи половината от сумата, иначе “щели да настъпят неблагоприятни събития за неговото здраве”. С други думи - бой с винкели.
Изплашеният длъжник се съгласил да участва в полицейски капан. Той дал свои 200 лева на криминалистите, които направили бутафорни пачки, т.нар. кукли. В тях само горната банкнота е истинска, а под нея има нарязани вестници.

Преничанинът се обадил на рекетьорите, че е приготвил парите. След няколко смени на мястото на срещата, около 20,00 ч торбичката с кулите била предадена на тримата. На мига те били закопчани с белезници и се оказало, че двама от тях са софийски колеги на пернишките ченгета. У тях били намерени служебните им полицейски карти и три радиостанции, работещи на честотата на ОДМВР-Перник.

Пред “Труд” юристи обясниха, че в случая не може и да става дума за изкупуване на дълг или цесия, тъй като не са спазени две задължителни условия. Първото е кредиторът, който прехвърля дълга, е длъжен незабавно да уведоми длъжника и второ - за прехвърлянето на длъжника трябва да бъде показан валиден договор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право