Арест за сириец, възхвалявал атентата в „Шарли ебдо“

21-годишен сирийски студент, членувал в хакерска групировка, наречена “MECA” (Middle East Cyber Army), която прониквала в сайтове на различни институции, е арестуван у нас.

“МECA” атакувала успешно над 3500 сайта в целия свят, дори правителствени и корпоративни. Заглавните страници на набелязаните сайтове били подменяни със съобщения на английски и арабски език, които възхвалявали атентата срещу френското списание “Шарли ебдо”. В началото на годината в редакция на изданието ислямисти разстреляха шестима карикатуристи и двама журналисти. Посланията на хакерите били политически, а мишени на атаките им ставали сайтове, които имали слаба сигурност.

Според чуждестранни медии „МЕСА“ е близка до “Ислямска държава”.
Операцията на ГДБОП и прокуратурата, при която сириецът е заловен, била проведена на 13 юли. Разследващите идентифицирали сирийския гражданин, който живеел от години у нас, тъй като е комуникирал чрез защитени канали с членове на “МECA” за обмяна на хакерски инструменти. От жилището на мъжа са били иззети компютри и външни носители на информация, чрез които незаконно се прониквало в компютърни системи. Те били създадени от сириеца, за да заобикаля механизмите за защита на атакуваните сайтове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право