Министър Желязков: На 9 май ще бъдат отворени офертите за концесия на летище София

Вучич: След 10 дни отваряме магистралата Белград-Скопие

Дъжд с пясък от Сахара валя у нас

Ким търси от Москва мир в Корея Лидерът на КНДР на първа визита в Русия (ИНФОГРАФИКА)

Лекарският съюз иска отпадане на лимитите за легла по клиники в Педиатрията

Съветът за сигурност на ООН може да обсъди раздаването на руски паспорти в Донбас

Косово постави под домашен арест 26 свои гражданки, репатрирани от Сирия

Тръмп: Търговските преговори с Китай вървят много добре

Разкриват паркинг с 500 места до Рилския манастир за Великден

Полицията влиза в 746 „къщи за гости” (обзор) Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди мащабна проверка на имоти и превозни средства, плащани от ЕС

Благодатният огън във Варна ще дойде от Румъния

Облагане при наемане на чужденци и ДДС при ремонт

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 25 април 2019

Зеленски призова за нови международни санкции срещу Русия

Голф влезе под автобус в столичния квартал „Надежда“

Проф. Тодор Кантарджиев: Вирусите това лято няма да водят до тежки увреждания

Летните инфекции протичат с нормални за сезона темпове, заяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, за „Фокус“. Той обясни, че инфекциите през лятото се причиняват от бактерии, вируси и гъбички.

По думите му вирусите не водят до тежки увреждания и са съвсем нормални за летния сезон. „През лятото не се наблюдава летен грип, както някои казват. През лятото са наблюдават инфекции, причинени от ентеровируси. Това са голямата група чревни вируси. Както повечето вирусни инфекции, те не се лекуват със специални лекарства срещу вирусите, а лечението е симптоматично, но инфекцията за няколко дни минава“, уточни проф. Кантарджиев.

По думите в голяма част от страната има случаи на бактериални чревни инфекции поради факта, че пролетта е закъсняла и горещото време е дошло внезапно. „Тези инфекции са свързани с повръщане, повишаване на температурата. Голяма част от тези инфекции се причиняват от салмонела, а салмонелите са микроби, които са в хранителните продукти, главно от животински произход. Българинът трябва да знае, че всяка храна от животински произход, която е стояла 4 часа при стайна температура в тези условия на горещото лято, вече представлява риск за здравето“, категоричен е експертът.

Проф. Тодор Кантарджиев поясни, че бактериалните чревни инфекции също се увеличават през горещите месеци. Той посъветва да се спазва добра лична хигиена и да се консумира свежа и прясна храна, за да избегнат заразявания и инфекции през лятото.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.