Слави и Ку-ку бенд забиват в O2 Арина в Лондон на 9 юни Най-голямата зала в Европа ще отвори врати за родните музиканти

Чужденци разбиха сладкарница в София и откраднаха десерти Нарушителите сами признават вината си

Русенци на протест за чист въздух

Русия е готова да помогне за решаване на конфликта в Африн

Ученик помогна за залавянето на крадец, опитал да разбие къща

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 февруари 2018

Почетоха Левски в Сливен и областта

Виктор Орбан към Бойко Борисов за Западните Балкани: Заби брадва в голямо дърво (обзор)

Санират, ако намерят още пари Довършват само сградите, където ремонтите са започнали

“Елпром Троян“ с технологичен скок в бъдещето

Поклонението пред паметта на Васил Левски в София през обектива на “Труд”

Чадърите в Бургас само от бяло до охра

Чуждите инвестиции в имоти паднаха с 83% Пред декември намалява върнатото финансиране на компаниите майки

Отпадат строителни такси ОП внесоха промени в Закона за устройство на териториите

Румен Радев: Днес сме република. Но чиста ли? Свята ли?

Проф. Тодор Кантарджиев: Вирусите това лято няма да водят до тежки увреждания

Летните инфекции протичат с нормални за сезона темпове, заяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, за “Фокус”. Той обясни, че инфекциите през лятото се причиняват от бактерии, вируси и гъбички.

По думите му вирусите не водят до тежки увреждания и са съвсем нормални за летния сезон. „През лятото не се наблюдава летен грип, както някои казват. През лятото са наблюдават инфекции, причинени от ентеровируси. Това са голямата група чревни вируси. Както повечето вирусни инфекции, те не се лекуват със специални лекарства срещу вирусите, а лечението е симптоматично, но инфекцията за няколко дни минава“, уточни проф. Кантарджиев.

По думите в голяма част от страната има случаи на бактериални чревни инфекции поради факта, че пролетта е закъсняла и горещото време е дошло внезапно. „Тези инфекции са свързани с повръщане, повишаване на температурата. Голяма част от тези инфекции се причиняват от салмонела, а салмонелите са микроби, които са в хранителните продукти, главно от животински произход. Българинът трябва да знае, че всяка храна от животински произход, която е стояла 4 часа при стайна температура в тези условия на горещото лято, вече представлява риск за здравето“, категоричен е експертът.

Проф. Тодор Кантарджиев поясни, че бактериалните чревни инфекции също се увеличават през горещите месеци. Той посъветва да се спазва добра лична хигиена и да се консумира свежа и прясна храна, за да избегнат заразявания и инфекции през лятото.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.